VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 29. lis 2021 7:17:30
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 10. kvě 2015 19:52:59 
Offline

Registrován: stř 06. kvě 2015 19:35:42
Příspěvky: 4
Mosquit píše:
PajaZ píše:
Lepší je dát s mladinou, teplota kolem 25 °C


Zkušenější vařiči už ví, že rehydrovat je lepší převařenou a zchlazenou vodou. To jen pro upřesnění, pro budoucí generace ;)


Záleží jestli kvasíš spodně nebo svrchně a hlavně na typu kvasnic. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: pon 11. kvě 2015 5:15:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Nezáleží. Vodou. Ale dál to nebudeme rozebírat tady, viz vyhledávání "rehydratace". Více také zde http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... -cold-side

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: stř 23. zář 2015 9:39:52 
Offline

Registrován: pon 07. zář 2015 7:23:10
Příspěvky: 4
Zdravím zkušenější, mám dotaz. Založil jsem Coopers EL, po rozběhu kvašení při teplotě kolem 20 stupňů chci přesunout nádobu na půdu, kde je teď kolem 12 stupňů. Není to málo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: stř 23. zář 2015 21:01:17 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
V-var píše:
Zdravím zkušenější, mám dotaz. Založil jsem Coopers EL, po rozběhu kvašení při teplotě kolem 20 stupňů chci přesunout nádobu na půdu, kde je teď kolem 12 stupňů. Není to málo?


Coopers píše, že přiložené kvasnice pracují mezi 18-32 st. C. Takže odpověď je jednoduchá - je to málo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: sob 24. dub 2021 9:34:50 
Offline

Registrován: sob 24. dub 2021 9:22:52
Příspěvky: 2
Tak som včera robil prvý krát z Coopers - European Lager a narazil som na rozdiely v návode - teoploty. Tam kde som kúpil je v návode teplota v rozmedzí 18-22 a na coopers.cz je 13-21 st. C. Ale aj na dodaných kvasiniciach (Coopers) je rozmedzie 18-24st. C. A teraz som dal do pivnice do hornej časti, kde je 19 st. C. Tak podľa toho návodu čo mám dodaný je to na dolnej hranici kvasenia. Dúfam že to bude dosť. Hustota nameraná po 12 hod. 1045, kvasenie sa už rozbehlo. A ešte aby toho chaosu nebolo málo, tak v preloženom návode priamo na plechovke píšu rozmedzie 21-27st. C. Tak teraz neviem, pri akej teplote optimálne kvasiť?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 27. dub 2021 7:11:37 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Teplotu kvasenia urcuju v prvom rade kvasinky a az v druhom rade styl (kvasinky daju rozmedzie teplot a styl moze menit to, ci sa uchylis k vrchnej alebo spodnej hranici a podobne). V tych setoch, aj ked pisu "lager" su v drvivej vecsine prilozene vrchne kvasinky, ktore kvasia pri vyssej teplote. Ked vychadzam z toho, ze si pouzil vrchne kvasinky (ktore boli prilozene) a chces styl leziak, tak tych 19 stupnov je podla mna uplne v pohode.

Hustotu hustomerom neodporucam merat prilis casto, lebo zbytocne riskujes kontaminaciu. Daj pivu cas a ked sa bublak ukludni, odmeraj a po 2 dnoch odmeraj znova. Ak sa hustota nebude hybat, mas dokvasene. Davaj pozor na bublinky, ktore mozu nasadat na hustomer a budu skreslovat meranie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: pát 30. dub 2021 14:21:36 
Offline

Registrován: sob 24. dub 2021 9:22:52
Příspěvky: 2
Tak dokvasene uz po piatich dnoch, uz po troch to bublalo pomaly, stvrty mozno tak po desiatich sekundach jedna bublina. Hustota na konci 1010.
Jednu flasu som odobral na otestovanie uz treti den, tam uz sa zacalo na piaty den aj stracat zakalenie. Na ochutnanie to uz malo aj chut, na konci ale este dochut po kvasniciach.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz