VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 21. lis 2018 1:30:32
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 17:40:09 
Offline

Registrován: pon 03. říj 2011 20:05:25
Příspěvky: 32
Ahoj, v neděli jsem stočil Irish Stout - kvasil jsem ho cca 3 týdny - kvasilo to strašně pomalu při nízké teplotě (asi 18-20C), tak jsem to nechal kvasit, ale teď v neděli jsem to už stočil = tlak už byl minimální a od změření hustoty v sobotu večer se prakticky jenom trochu pohla hladina, a v neděli už se hustota neměnila, tak jsem stočil.. co je divné je, že počáteční hustotu jsem měl 1045 a koncovou 1020, takže to vypadá asi tak na 8st.pivo, což je mizérie.. nakládal jsem do 19l, 1kg maltózy a 0.3kg dextrozy (zbytek z minula).. kde jsem udělal chybu? Schválně jsem dával jen 19l, abych to měl lepší, a teď to vypadá, že to bude takové dětské pivo :-( Každopádně jsem přihodil dropsy a již 4 den probíhá sekundární fermentace, vůně i barva ok, tak uvidíme jaké bude..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 17:59:36 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
1045 je 10ka a nie 8cka. hustomer mas odkial? zle to nebude, to sa neboj.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 18:28:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Zdar. Já dělal Coopers Irish Stout (+1kg tmavé maltózy) před půl rokem. Původní hustota 1052, finální po 7 dnech 1026. Pro jistotu jsem přidal míň dextrózy do lahví, ale natlakovalo to málo. Takže doporučuju přidat normálně 3g/0,5l. Když Ti to prokvasilo míň, tak nezoufej, bude tam jen míň alkoholu...

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Ležák #1 12° Czech Amber Lager
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 18:57:49 
Offline

Registrován: pon 03. říj 2011 20:05:25
Příspěvky: 32
mihal píše:
1045 je 10ka a nie 8cka. hustomer mas odkial? zle to nebude, to sa neboj.

Hustoměr mám tento:
http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusens ... r-Z47.html

orientačně počítám podle vzorce ((H1-H2): 7,45) + 0,2 = % ALKOHOLU =>> ((1045-1020):7,45)+0,2= 3,55% což odpovídá asi 8,87° pivu.. no fermentuju klasicky s 3 gramy na lahev a uvidím co z toho bude.

Citace:
Zdar. Já dělal Coopers Irish Stout (+1kg tmavé maltózy) před půl rokem. Původní hustota 1052, finální po 7 dnech 1026. Pro jistotu jsem přidal míň dextrózy do lahví, ale natlakovalo to málo. Takže doporučuju přidat normálně 3g/0,5l. Když Ti to prokvasilo míň, tak nezoufej, bude tam jen míň alkoholu...


Výše zmíněným přepočtem to moje odpovídá asi tak tomu cos udělal ty >> 1052 a konečná 1026, to vychází asi na 3,47% Dal jsem normálně dextrózy, klasika 3g/lahev teď už jen čekat.

Každopádně toto pro Irish Stout normální? Tj. mám příště počítat, že kdybych chtěl zvýšit voltáž, tak abych tam dal o něco víc dextrózy, nebo je to jen "náhoda"? Zase aby to příště nevykvasilo "normálně" a já z toho neměl takovej ten "kousavej" speciál (různé ty 18°ky a výše, co vyrábějí komerční pivovary a nedá se to vůbec pít, jak je to silný, takže spíše "ukusuju" :-D
Já totiž všechny piva dělám tak na těch 19l místo doporučených 23l a pak mi to vždy vychází cca na 11ku až 13ku - taky jsem vždy stáčel max. při 1010, spíše tak 1008 až 1005 - ale to byly jiné druhy piv.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 21:52:52 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
aby som ta vyviedol z omylu, stupnovitost piva s obsahom alkoholu nema nic spolocne. proste pivo o povodnej hustote 1044 je 10 a desinka to bude nech ti vyjde cokolvek. ten vzorec ti iba urci kolko tam je alkoholu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 15:10:00 
Offline

Registrován: stř 30. říj 2013 19:41:55
Příspěvky: 1
Ja som robil IS pred dvom týždňami v sobotu s tými istými podmienkami cca 18°C a 1054 pred včerom som to stočil keď sa hodnbota 1028-1030 viditeľne nemenila niekoľko dní. ale chuťovo pri flašovaní nebolo zlé. Uvidím po sekundári ale myslím si že to bude fajn dextrózu som dával od oka s lyžičkou od zmrzliny :D má pribliťne tie 3 grami na naplnenie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečná hustota moc velká? (Irish Stout)
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 8:52:40 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
mihal píše:
aby som ta vyviedol z omylu, stupnovitost piva s obsahom alkoholu nema nic spolocne. proste pivo o povodnej hustote 1044 je 10 a desinka to bude nech ti vyjde cokolvek. ten vzorec ti iba urci kolko tam je alkoholu.

Neviem, kde si zobral, že 1.044 je 10°P ale nie je to pravda.
Je to skôr nejak takto: http://www.brewersfriend.com/plato-to-s ... ion-chart/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz