VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://www.varimpivo.cz/

první várka
http://www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=12&t=3400
Stránka 1 z 2

Autor:  nacturo [ úte 15. led 2019 21:25:24 ]
Předmět příspěvku:  první várka

ahoj,
v pátek večer jsem založil první várku. je to od coopers amber ale, co byl součást základního balíčku. dal jsem to na asi 22l s pul kila maltozy a pul dextrozy. přiložený kvasnice byly asi mrtvý, tak jsem použil safale 04, co jsem si koupil pro jistotu. og byla 1046. teplota stupeň plus minus okolo 20C.
hned v sobotu ráno to pěkně bublalo a byla přes kýbl vidět i pěkná pěna, co se tam dělala. třetí den v pondělí jsem se chtěl podívat na pěnu a sebrat jí případně, jak jsem četl v návodech, ale už tam žádná nebyla. na povrchu byly asi akorát shluky kvasnic. hustota byla 1019.
dneska byla hustota 1017 a už to prakticky vůbec nebublá, ale voda je zatím pořád jenom v jedný baňce natlačená.
když to hustota zejtra neklesně nějak výrazně (třeba pod 1015) mám to už zítra stočit a do flašek přidat pro jistotu jenom část dávky dextrozy, aby to nebylo zbytečně natlakovaný při ležení?
a mám případně přidávat maltozu, co mi zbyla, nebo jenom dextrozu?

díky

Autor:  provazek [ úte 15. led 2019 22:46:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

Ano je prokvašeno, stočit do lahví s přidáním dextrozy na nasycení 6g/l. Maltóza není pro nasycení vhodná.

Autor:  nacturo [ úte 15. led 2019 23:56:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

ok.díky za pomoc ;)

Autor:  nacturo [ čtv 17. led 2019 9:32:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

tak jsme to včera stočil při 1016. na to že to mělo podle obrázku být pěkně do červena, tak já mám v lahvích úplnou černotu :D jsem teda zvědavej, jaký to za pár týdnů bude, v pokoji je po tom včerejším stáčení cítit taková nasládlá chuť.

Autor:  provazek [ čtv 17. led 2019 22:04:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

Já jsem z koncentrátu pivo nikdy nevařil, ale podle toho co tady občas čtu, je běžné, že ta barva bývá tmavší než by správně měla být pro daný styl. Asi je to tím výrobním procesem, při vysušování koncentráty a sladové výtažky tmavnou.

Autor:  nacturo [ čtv 17. led 2019 23:11:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

proti světlu to dneska bylo už trochu červenější, tak se to snad ještě trochu vybarví :)
ještě bych se zeptal, po tom týdnu při pokojový teplotě to dám do lednice. je nějak zásadní ta teplota v tý lednici? budu na to mít extra lednici takže se tam můž snažit držet teplotu co nejvýše, ale v lednicích bývá jenom tak šest stupňů, a co jsem tak četl, tak by u toho ležení měla být spíš kolem deseti

Autor:  nacturo [ pát 18. led 2019 15:33:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

ještě jsem se chtěl zeptat, o kolik se ještě zvýší voltáž během sekundární fermentace v lahvích? podle og a fg mi to vyšlo na rovný 4 % a do lahví jsem přidal standardní 3g/l

Autor:  provazek [ pát 18. led 2019 20:52:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

Po tom týdnu, který se nechává kvůli nasycení při zákvasné (u svrchních kvasnic = pokojové) teplotě je dobré nechat pivo zrát/ležet pi teplotě co nejnižší, třeba 1°C. Pivo tak dozraje, aniž by zbytečně degradovalo, např. přicházelo třeba o chmelové aroma. A pokud to jde, nechat to opravdu alespoň měsíc. Ale u mě se běžně stává, že pivo je vypité dřív než má šanci dozrát :-D
Co se týče alkoholu, ta špetka cukru co se dává na dosycení, je zanedbatelná. Vždyť dvanáctka pivo znamená, že v něm bylo před vykvašením 120g extraktu neboli "cukru" na 1 litr piva. Zvedne se to třeba ze 4% na 4.1%

Autor:  nacturo [ pát 18. led 2019 20:54:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

díky. a samozřejmě jsem myslel 3g/0,5l
a samozřejmě s první ochutnávkou to vydržím tak do zítra :D

Autor:  nacturo [ sob 19. led 2019 23:25:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: první várka

tak jsem dneska otevřel první lahev.
ze začátku bylo celkem hořké se sladším koncem. ke konci lahve se výraznější chutě ztrácely a bylo spíše takové prázdnější.
pěna byla nízká, držela jenom pár milimetrů
v lahvi bylo docela málo kvasinek. myslel jsem, že bude na dně vrstva třeba několik milimetrů, ale já tam mám jenom takovej lehkej povlak. nevím, jak je takový běžný množství. použil jsem safale 04

no doufám, že se ležením chutě víc vytříbí :)

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/