VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. lis 2017 22:50:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pát 27. říj 2017 12:59:51 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 3
Ahojte, začínam s pivom a trápi ma jedná otázka.
Chápem teórii chmelovar, ale jedna vec ma stále trápi. Niekedy je v receptom "chmelovar 0 min". To znamená že prestanem variť (prestane vrieť) a na nejakú dobu (napr. 10 min) dám chmeľ už do nevriacej mladiny?
Vopred ďakujem za odpoveď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: sob 28. říj 2017 8:40:52 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 234
Ahoj, ty recepty jsou většinou napsaný tak jak se zadávají do kalkulaček a ty minuty uvádějí čas, jak dlouho tu dávku chmele vařím. Např.
Citra 5g 60 min.,
Citra 15 g 30 min.
Citra 80g 0 min.
Znamená to, že těch 5 g tam hodím na začátku jakmile to přivedu do varu, po 30 minutách přidám 15g a na konci po 60 minutách nasypu 80g, vypnu ohřev a začnu chladit.
Záměrem toho posledního chmelení je přidat hodně aroma a co nejméně hořkosti, proto se nevaří.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 14:13:35 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 3
S dobou varenia chmeľu to viem, išlo mi len o ten čas "0 min". A pri tej poslednej dávke chmeľu, napr. v tvojom prípade "Citra 80g 0 min" tam ten chmeľ nechávaš až po schladenie na zakvasnú teplotu, alebo ho vyberieš skôr?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 15:05:36 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 193
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
ČAS 0 je konec chmelovaru vsypeš a uděláš wirp. a hned chladíš,toť můj názor a tak to dělám.nic nevytahuji dříve,protože sypu chmel rovnou do hrnce :)

_________________
polotmavý ležák-na čep
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- na spilce


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 22:33:56 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 234
Já osobně 0 minut nepoužívám, raději tu poslední dávku povařím 5 minut. Pak začnu chladit a tem chmel tam zůstane až do doby kdy to vychlazené stáhnu na spilku. Podle mě je bezpodmínečně nutné zchladit to co nejrychleji, takže u ejlů to spirálovým chladičem ochladím na 18°C asi za 20 minut.
Jinak to výše uvedené chmelení (jen místo 0 min. 5 min) jsem teď použil na (21l) 12° APA a je to fantastický, už asi nikdy nebudu dělat dry hop.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 9:43:43 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
Je to tak, vypneš vařič a nasypeš chmel. Jakmile přestane mladina probublávat, nevytěká Ti tolik vonných látek a zůstane jich více v pivu. Takže ano, lze tím nahradit studené chmelení, pokud na něj nemáš čas, nebo prostředky. Oproti rozšířeným představám se ale i po ukončení stostupňového varu uvolňuje z chmele docela hodně hořkých látek. Takže je třeba s tím počítat při odhadu hořkosti (oproti studenému chmelení, kde se neuvolňují téměř žádné hořké látky). Více viz. výzkum Petra Novotného http://diversity-pivo.blogspot.cz/2016/ ... e-ibu.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 9:48:05 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
provazek píše:
Podle mě je bezpodmínečně nutné zchladit to co nejrychleji...


To není úplně přesné, je třeba rychle chladit cca od 80st. níže. Mezi 100-80 je čas právě na další chmelení, nebo whirpool (vířivkou káď), chladit stačí samovolně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 19:19:09 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 234
Já preferuji čistou chuť a nechci tam DMS ani nic takového, takže chladím co nejrychleji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 20:38:35 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 3
OK, ďakujem všetkým za odpovede. Ešte jedna otázka ohľadne Dry Hoppingu... Pri studenom chmelení dávate chmeľ samostatne alebo vo vrecku na chmeľ? Môže byť rozdiel v sile vylúhovania vonných látok s a bez vrecka?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 09. lis 2017 13:59:42 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 193
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
každý to dělá posvojem,můžeš to dělat tak i tak,já třeba dávám do pytlíku

_________________
polotmavý ležák-na čep
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- na spilce


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz