VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 22. kvě 2018 3:39:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 157 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: čtv 28. pro 2017 19:36:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 347
Bydliště: Hodonín
Já používám Mikasept. Je to v podstatě to stejný vč. ředění. Akorát po použití/dezinfekování oplachuju. (to mimochodem dělám i po použití ChemiPro OXI).

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 9:11:18 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 147
ten Persteril som na Slovensku nevedel zohnat tak som si objednal Mikasept. Podla informacii na obale to obsahuje 14% kyseliny peroxioctovej a 20% peroxidu vodiku, takze to zodpoveda Persterilu 15.

Postupoval som podla instukcii na obale a pouzil som riedenie 0.2% a dobu posobenia minimalne 15 minut.

Bohuzial nema ta taku dobru vzlinavost ako Starsan (po oplachnuti stien fermentacky to stecie dost rychlo dole a povrch nezostane vlhky ako pri pouziti Starsanu).

Ako dobu posobenia pouzivas s tym Mikoseptom?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: stř 03. led 2018 12:13:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 347
Bydliště: Hodonín
Při sanitaci min. 20minut (spilka), 30-40minut (tank-cirkulace), ostatní vybavení v podstatě pořád (mám to ponořený v nerezovém kýblu a dekl na tom). Ale vařím tak 4-5x do týdne,takže to používám pořád.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pát 19. led 2018 8:21:20 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
tak som precital celu tuto temu a mam par otazok (mozno som odpovede prehliadol):
1. zelene zafarbenie plastu od TAED- ako sa tomu vyhnut?
2. je mozne pouzivat vrelu vodu na cistenie dezinfekciu ci uz o OXI alebo cimkolvek inym na vsetky plasty? fermentacna nadoba je sice z potr. plastu, ktoremu by to nemalo vadit, ale pet flase sa mi nezdaju zeby vydrzali vysoku teplotu- myslim to tak ze ci ten plast nedegraduje a nedostava sa potom nieco z plastu do piva.
3. niekto tu spomenul parny cistic z lidlu- ten som pouzil aj ja na zatial jedinu varku piva co som flaskoval- ale len na sklenene flase, na plast som sa obaval toho co som popisal v bode 2...
4. momentalne mam kupene OXI- mozem dezinfikovat veci aj vnutri v dome? Myslim ze to produkuje len kyslik. Vetranie je zabezpecene rekuperaciou

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pát 19. led 2018 9:47:26 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 147
1. zabranis tomu tak ze TAED nebudes pouzivat. Kup si cisty perkarbonat sodny a aplikuj do vody o teplote aspon 60C. Potom TAED nepotrebujes
2., 3. urcite by som vrelu vodu ani paru na PET flase nepouzival. PETky aj tak nie su uplne idealne, skus si zohnat dostatok sklenenych flasiek
4. Myslim ze cisty perkarbonat sodny sa rozkladana na peroxid vodika a sodu, nasledne peroxid vodika sa rozklada na kyslik a vodu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: sob 27. led 2018 12:43:37 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
este tu bola riesena sanitacia vypustneho ventilu z fermentacnej nadoby- nemohol by sa po odpusteni skusobnej vzorky ventil otocit dohora a naliat tam trocha nejakej dezinfekcie- oxi alebo cokolvek ine? Ked sa podrzi ten natrubok tak ventil ide otocit.

pripadne nemohol by som hustotu merat priamo v nadobe ked poriadne vycistim hustomer?

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: ned 28. led 2018 21:15:23 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
Nejbezpečnější je nádoba bez tohoto ventilu. Já ho už raději vůbec během kvašení nepoužívám a je klid.
Nakonec jsem došel k tomu, že hustotu měřím jen v odměrném válci u zrychlené dávky kvasnic, u samotného piva ne. Fermentační nádobu za celou dobu kvašení vůbec neotevřu a pivo nechávám v té spilce ještě minimálně týden, ale i dva týdny po skončení kvašení. Všechny kaly krásně sednou na dno, odbourá se diacetyl a dál (do kyvety na nucené sycení) hadicí stočím krásně čisté pivo.
Už jsem vyzkoušel snad všechny způsoby a tohle má nejlepší výsledky, bez kontaminace.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pát 16. bře 2018 13:46:37 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 147
Zdar,

hladal som na fore ale nikde som nenasiel podrobny postup ako na cistenie+sanitaciu pomocou luhu (hydroxidu sodneho).

Na bezne cistenie a sanitaciu pouzivam perkarbonat/starsan/persteril, ale aspon raz za cas by som chcel spravit sanitaciu mechanicky nepristupnych miest (napr. protitlakova stacacka) hydroxidom sodnym.

Nikde som nenasiel podrobny navod ako na to, konkretne:
- aku koncentraciu pouzit
- vodu akej teploty pouzit pri riedeni hydroxidu (vsade sa pise len "horky louh")
- aky dlhy kontaktny cas pouzit
- akym sposobom neutralizovat luh pred vyliatim do kanala

samozrejme si uvedomujem ze luh nie je hracka a treba prisne dodrziavat bezpecnostne zasady (ochana pokozky, tvare, oci atd.), preto by bolo fajn ak by niekto spisal aj odpovede na vyssie uvedene otazky na jedno miesto.

dakujem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: pát 16. bře 2018 14:05:47 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
nejake info tu: http://www.svoboda-frankova.cz/dalsi-pr ... -pivovary/

alebo http://moderna.alchymistka.eu/2011/07/b ... -naoh.html

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sanitace
PříspěvekNapsal: ned 18. bře 2018 10:48:39 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 57
nameless_one píše:

Nikde som nenasiel podrobny navod ako na to, konkretne:
- aku koncentraciu pouzit
- vodu akej teploty pouzit pri riedeni hydroxidu (vsade sa pise len "horky louh")
- aky dlhy kontaktny cas pouzit
- akym sposobom neutralizovat luh pred vyliatim do kanala



- 2%
- 80 °C (pozor, louh může při vsypání do horké vody vyprsknout, bezpečnější je rozmíchat ho v chladnější vodě a pak ohřát)
- 20-30 minut
- neutralizovat ho můžeš kyselinou (např. octem), ale není to nutné, v kanalizaci se roztok okamžitě rozředí


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 157 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz