VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 10. pro 2019 22:43:40
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Postup pri fermentaci, cold crash, syceni a plneni kyvety
PříspěvekNapsal: ned 01. pro 2019 9:57:46 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 16
Dobry den, predem se omlouvam za serii dotazu, ale nektere z nich vicemene mezi sebou souvisi :)

1.Fermentace pod tlakem - rozumim principu, kdy pomoci pojistneho ventinu udrzuji ve fermentoru urcity tlak. Dotazy:

- je potreba fermentor pred zahajenim naplnit / natlakovat CO2, nebo staci pockat az se CO2 vytvori kvasenim?

- jaky tlak je treba nastavit na pojistnem ventilu, neboli pod jakym tlakem fermentovat a zalezi na teplote? Napr. ALE kvasene pri cca 20 oC

- jak poznam, ze kvasenimskoncilo a dosahlo pozadovane FG? Pri kvaseni pod tlakem neni kvasna zatka - bublak

2.Dry hop pri kvasenimpod tlakem - pokud femrntace skonci a chci udelat dry hop - jak na to? Vypustit tlak z fermentoru, otevrit, pridat chmel, zavrit a a) bud se samo natlakuje (pokud dobiha kvaseni), b) dotlakovat CO2 z lahve, c) netlakovat a dry hop udelat bez tlaku

3. Cold crash - dva mozna scenare:

- cold crash po fermentaci bez tlaku - mam fermentor a) uzavrit a utesnit a udelat cold crash nebo b) nebo otevreny privod vzduchu (treba bublak) s tim, ze pri cold crash bude zpetne nasavan okolni vzduch do fermentoru

- cold crash po fermentaci s tlakem ve fermentoru - je ok dat natlakovany fermentor do mrazaku a udelat cold crash?

4. Transfer piva z fermentoru do kyvety po cold crash - tady jsou dve moznosti - samospadem nebo protitlakove staceni s tim, ze protitlakove staceni ma hlavni vyhodu zamezeni oxidace. Jakmile je pivo v kyvete, je potreba jej natlakovat - vim, ze jsou tabulky pro typ piva, teplotu a tlak. Dotaz - teplota se mysli teplota piva nebo teplota plynu? Predpokladam, ze budu mit kyvetu v mrazaku, zatimco CO2 lahev bude v pokojove teplote.

Diky za odpovedi


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Postup pri fermentaci, cold crash, syceni a plneni kyvet
PříspěvekNapsal: pon 02. pro 2019 16:38:02 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 14
1. Fermentace pod tlakem
- nic tlakovat nemusíš. CO2 je produkt kvašení stejně jako alkohol, vytvoří se ho dost. Kvasí se běžně v otevřených spilkách, tj. bez tlakování.
- když se 2 dny po sobě FG nemění, můžeš stáčet.
2. Dry hop
- má smysl dělat po ukončení bouřlivého kvašení. Nechceš, aby ti proud CO2 odnášel z mladiny aromatické látky z chmele. Dělám to tak, že 3.-4. den seberu deku a zavěsím siťku s chmelem do spilky (hrnce).
3. Cold crash
- nevím co máš za fermentor. Jestli má spodní výpust jako Fermentasaurus, tak největší podíl kvasnic máš po skončení hlavního kvašení v tom trychtýři u dna. Otevřeš, vypustíš kvasnice, hotovo. Jestli tím fermentorem myslíš nádobu s pevným dnem (kýbl, hrnec), tak opatrně stáčet shora tak, abys nenabral kvasnice od dna.
- Cold crash je vůbec diskutabilní věc, protože při něm klesne na dno naprostá většina kvasnic. Ty přitom chceš, aby jich v mladém pivu zůstalo dost na to, aby po stočení do kyvety ještě pivo nasytily CO2. Říká se tomu dokvašování. Při něm má také smysl hlídat tlak, předtím ani moc ne. Do mrazáku už bych to vůbec nedával, jestli ho nemůžeš nastavit tak, aby v něm byla teplota 0-2°C. Ono záleží hlavně na tom, co máš za kvasnice.
- Při dokvašování se kromě nasycení CO2 (aby pivo mělo říz) děje ještě další důležitá věc: Kvasinky spotřebovávají různé produkty, které při kvašení vznikly, ale v pivu je nechceš (diacetyl, acetaldehyd, apod.). Je jasné, že když na začátku kvašení jich máš plný počet, ale na dokvašování skoro žádné, tak že to po sobě neuklidí a můžeš mít pivo s různými pachutěmi.
4. Myslí se teplota piva. Bombu můžeš mít klidně venku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Postup pri fermentaci, cold crash, syceni a plneni kyvet
PříspěvekNapsal: úte 03. pro 2019 11:13:33 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 16
Diky za odpovedi. Jeste par dotazu :)

1. Fermentace pod tlakem
- ok, nebudu tlakovat, CO2 se vytvori samo
- jaky tlak mam nastavit na redukcnim ventilu? neboli, pri jakem tlaku kvasit pod tlakem?
- jak zmerim FG, kdyz kvasim pod tlakem a fermentor je zavreny?

2. Dry hop
- rozumim a delam jej I ted po skonceni bourliveho kvaseni
- otazka ale opet je - pokud kvasim pod tlakem - tedy fermentor je zavreny, jak tam chmel dostat? otevrit, nasypat, zvarit a pak znovu dotlakovat z CO2 lahve?

3. Cold crash
- Bude to bud Fermzilla nebo hlasicky "kyblik" a cilem cold crash je vycistit pivo a vysrazet chmel z dry hop a kvasnice na dno a stocit jen ciste pivo shora
- otazka tedy je, pokud chci delat dry hop, v jakem stavu dat fermetor do chladu (2-3 st C)?
- v pripade fermentace pod tlakem (napr Fermzilla), muzu dat natlakovany fermentor do chladu a udelat cold crash?
- v pripade fermentace bez tlaku (s bublakem), mam bublak nechat, nebo fermentor utesnit, nebo…?

4. Myslí se teplota piva. Bombu můžeš mít klidně venku.
- ok, to dava smysl, takze CO2 podle teploty, kde bude lezet a zrat kyveta s pivem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Postup pri fermentaci, cold crash, syceni a plneni kyvet
PříspěvekNapsal: stř 04. pro 2019 8:41:43 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 23
Preco sa snazis silou mocou kvasit pod tlakom? Preco kvasit pod tlakom pocas primarneho kvasenia? Mozes popisat vyznam a pridanu hodnotu? Pod tlakom sa zvycajne iba dokvasa, ak nechces sytit CO2 z flase. To ma zmysel iba pri CKT alebo pri kegoch.

1. Ako zmerat FG? Jednoducho odpustit a zmerat. Vo vodovode doma mas tiez dost velky tlak a pritom si vies odpustit aj par kvapiek vody, ked treba. Kedze to chces robit pod tlakom, bublinky CO2 ti budu robit bordel, teda vzorku musis poriadne pretrepat, aby sa plyn uvolnil.

2. Znova nevidim zmysel zvysovania tlaku pred dry hopom. Ked tam chces nieco dat, nemozes to logicky robit pod tlakom. Ked si tam predtym tlak mal a zrazu tlak klesne, ciastocky chmelu (nukleacne centra) sposobia uvolnenie velkeho mnozstva CO2 a teda ti to zacne strasne penit. Bublinky vynesu aj aromu z chmelu, teda cast snahy vyjde nazmar.

3. Ked tam mas pretlak, pri poklese teploty jednoducho klesne aj tlak. Tlak klesa rychlejsie, lebo znizovanim teploty sa zvysuje rozpustnost CO2. Ked tam tlak nemas a chladis to, cez kvasnu zatku sa jednoducho tlak vyrovna. Davaj ale pozor, aby sa nevcucla aj voda, ktoru v kvasnej zatke mas.

4. CO2 sa rozpusta v pive, nie opacne. Pivo musi mat istu teplotu a CO2 teplota sa postupne vyrovna pivu.


Zvysovanim tlaku pocas fermentacie brzdis kvasinky vo svojej praci. Pri tlaku su aj nachylnejsie na autolyzu. Ked chces dry hop, tlak nemozes mat tak ci tak a mas iba 2 moznosti - pridat skvasitelny cukor a pod tlakom nasytit, alebo prifuknut CO2 z bomby. V kazdom pripade, predpokladam, ze mas cylindricko konicku kvasnu nadobu, kedze riesis tlak uz pocas kvasenia. Tam mas vypustaci ventil na kvasinky aj ochutnavaci ventil. Tie ti pomozu znacne s manipulaciou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz