VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 29. lis 2021 6:14:08
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Premiesanie pred stacanim
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2021 10:54:53 
Offline

Registrován: úte 15. led 2013 20:27:38
Příspěvky: 7
Ahoj.Hladam dost dlho,ale nevidel dom ziadnu zmienku o premiesani obsahu pred stacanim do flias.
Jedna sa mi o to aby bolo pivo v kazdej flasi rovnake.
Myslim ze na dne bude mat inu hustotu ako na hladine.
Moze sa teda premiesat pred stacanim?
Vrchnu penu by som pred premiesanim vybral prec.
Vdaka


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Premiesanie pred stacanim
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2021 16:01:58 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Pivo nebude mat inu hustotu v inej vyske. Minimalne kvoli difuzii. Pocas kvasenia sa objem piva premiesa tak ci tak vznikajucimi bublinkami a teda sa alkohol, ktory vyprodukuju kvasinky dostane tymto pohybom do celeho objemu (kedze su aj kvasinky v celom objeme, tak je toto premiesanie viac-menej zbytocne, ale prebieha). Cukry su rozpustene a dostatocne rozptylene po celom objemu uz pri zakvasani. Ostatne veci, ktore by mohli zmenit hustotu su zanedbatelne.

Miesanie vykvaseneho piva je riskantne, lebo si tam mozes zavliect kontaminaciu. Z hladiska hustoty nema ziaden vyznam, lebo hustota v celom objeme je rovnaka. Mozes si to overit aj tak, ze vezmes 2 vzorky piva - 1 z vypustacieho ventilu na spodku nadoby a druhu z vrchu. Oba budu mat rovnaku hustotu.

Miesanie sa robi vtedy, ak hotove pivo stiahnes do inej dostatocne velkej nadoby a do nej vlejes rozpusteny cukor urceny na nasytenie. To by si mal premiesat (nebudes cakat, kym sa rozptyli difuzne, alebo kym ho premiesaju kvasinky, lebo sa zmeni jeho obsah a vo flasiach by ho uz nebolo dost). Osobne v tom nevidim velky zmysel vzhladom na riskovanie kontaminacie. Piva mam rovnomerne nasytene aj pri pouzivani odmerky na cukor.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Premiesanie pred stacanim
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2021 20:32:40 
Offline

Registrován: úte 15. led 2013 20:27:38
Příspěvky: 7
Ok dik za objasnenie.Aj ked :) .Pri kvaseni sa sice miesa pohybom kvasnic no ked sa staca tak uz je par hodin da sa povedat v kludnom stave.Zle som to napisal.Myslel som skor ako hustotu co sa tyka konzistencie.No ak mam riskovat skazenie piva,tak to samozrejme necham tak.Len ma to tak napadlo z nudy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Premiesanie pred stacanim
PříspěvekNapsal: pát 05. lis 2021 10:53:38 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Vdaka difuzii nebude v spodnej casti ina hustota ako vo vrchnej :) v spodnej mozes mat iba viac kvasnic, co hustotu neovplyvnuje. Moze pivo stat aj 3 tyzdne, ale hustota bude v celom objeme rovnaka. Rovnako ako vodka nieje hore silnejsia, ako na spodku flasky, alebo dzus nieje sladsi dole, ako hore. Prirovnanie s dzusom nepliest s faktom, ze dzus obsahuje aj pevne castice, ktore sa usadia rovnako, ako kvasinky...hovorim o "sladkosti", teda rozpustenom cukre.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz