VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 21. led 2022 8:23:15
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: ned 25. lis 2012 11:22:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 226
Příloha:
www.png
www.png [ 28.49 KiB | Zobrazeno 6988 krát ]


Naposledy upravil bishi dne pon 26. lis 2012 14:11:48, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: ned 25. lis 2012 11:54:35 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 676
Bydliště: Praha
bishi píše:
Příloha:
qr flekovska http://www.jpg


super :D
v recptech by se to vyjimalo jeste lip!

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: ned 25. lis 2012 13:36:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Ač bez souhlasu autora,dovolil jsem si přetransormovat odkaz i pro ostatní uživatele,kteří z jakéhokoliv důvodu nedisponují zařízením,nebo softverem pro čtení QR kodu.


http://www.tourdebier.cz/francek/qr-pivo/


:idea:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: ned 01. lis 2015 13:41:47 
Offline

Registrován: ned 01. lis 2015 13:03:22
Příspěvky: 10
Zdar zkušení borci.
Skusil jsem uvařit podle receptu zde uvedeného s odchylkou v dávkování sladu (o 300 g míň plzeňského o 300 g víc mnichova - ale to asi roli v mém problému nehraje), bylo to dvourmutově, a opravdu jsem se snažil dodržovat uvedené časy.
Odrmutoval jsem zahřátím na 80 st., aby po přendání do zcezovačky to dobře teklo a nechladlo moc rychle, a stejně teplou vodou jsem i vysladil. Výsledkem bylo 18 L, 13,6 st. Brix sladiny, kterou jsem po chmelovaru (pravda, jen 90 minut) dolil převařenou vodou do původního objemu.
To jsem zchladil na 15 st., a zakvasil předem rozjetými kvasnicemi (rehydratovány, pak postupně ochlazeny a 24 hodin při cca 12 st. ve zbytku mladiny z předchozích vaření ((měl jsem ji zamraženou)). Stočil jsem někde okolo 4,5% zbytkového cukru asi po 5 dnech do láhví, kvasilo to ochotně (měřeno refraktometrem- mám ten s rozsahem do 32 st.Brix, a ty desetinky se mi občas španě odečítají - a toto je již přepočtená hodnota). Kvasilo při cca 12 st.
A teď začne problém (nebo možná začal už dřív, a já si nevšiml). Nekvasilo v lahvích, nesytilo se. I přidal jsem po třech dnech dextrozuv běžné mojí dávce, a je to nakonec po týdnu vcelku pitelné (chuť vynikající, ale nasycené málo - spíš to připomíná anglické nějaké porterovité či co, pěna hustá, ale málo je jí, hnědá, skoro takový Guiness, ale bez lavinového efektu).
Kde se stala chyba? Kvasnic láhvi je běžné množství (u mne to je okolo 1-2 mm na dně lahve). Kvasnice jsem prvně použil Brewmasters Pils jeden sáček cca 10 g (dop. teplota 10-15 st.)
Je to problém měření zbytkového cukru? měl jsem stáčet při přepočtené hodnotě třeba 5.0% ? Nebo 5.5%? Jindy ale nemám problém s dosycením, po přidání dextrozy se dosytí vždycky.
Je to obecně problém černých piv - že hůř a méně prokváší ?? (tohle byl můj první seriozní pokus o černé pivo ze surovin, spodně kvašené).
Nebo blbé kvasnice? Mám uvařit ještě 3-4 várky a postupně to vychytat? To by neměl být problém, vypije se to jistě rychle.
Za mně tedy zkusím jiné kvasnice, i když u následně vařené světlé 13tky s nimi problém nebyl, a prokvasily nakonec na cca 2,9 % Brix (po přepočtu).

díky za Váš čas


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: ned 01. lis 2015 19:43:45 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Předně tam bylo málo kvasnic. Správně by na to co uvádíš (18l 13,6°) měly být alespoň 3 balíčky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: pát 26. lis 2021 20:09:36 
Offline

Registrován: stř 10. lis 2021 0:19:17
Příspěvky: 1
Ahoj. Mohl bych poprosit o recept? Nemůžu ho nikde najít. Odkazy nefungují..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Flekovská 13 - klon
PříspěvekNapsal: pát 26. lis 2021 20:30:54 
Offline

Registrován: čtv 25. lis 2021 8:20:20
Příspěvky: 13
odkaz tourdebir funguje. akorát si musíš přečíst diskuzi pod článkem kvli podrobnostem o chmelení.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz