Ahoj,
moc bych vás poprosil jestli byste se mi nepodívali na moje dva dotazy ohledně mých prvních várek - 1) první dvě várky (jedna z koncentrátu, druhá už ze surovin), oboje i chuťově vcelku fajn (na první piva jsem neměl extra nárok), ale úplně bez pěny, bez řízu...po prvním kvašení (když přestalo kvasit, hustota pod 1020), jsem stočil do pet lahví i s cukrem, nechal ležet ještě pár dní a pak teprve do ledničky - oboje bylo svrchní kvašení. Prostě se mi to nenasytí. Takže jsem si říkal, že příští várku nechám na sekundáru dokud pet lahev "nezvtrdne"?... nebo co dělám zle?
2) dělám vánoční várku - slad vídeň, plzeň a carahell, chmel fuggle, kvasnice s-04, do chmelovaru trochu koření (hřebíček, skořice, vanilka, badián)...kvašení dva dny ok, pak jsem opět přidal koření, další den ok. Poté jsem přidal trochu datlí a pivo po pár hodinách přestalo kvasit (bublat zátka). Stočil jsem na hustoměr - 1024 a ochutnal a hnus. Nakyslá nepříjemná chuť na jazyku. Vůně je přitom úžasná a přesně tak jsem si to představoval (perničky). Radši jsem ale stočil s trochou dextrózy a nechávám teď na sekundáru. Petky trochu tvrdnou, ale stejně se strašně bojím toho výsledku, když to tak chutnalo...dedukcí samozřejmě vychází jako datle to zlo, ale třeba je ta chuť v pořádku...nevím :/
vařím malé várky po 15l (hotového piva cca 10l), v "allinone" kotli. Co se týče rmutování a chmelovaru, tak vše zvládám vcelku bez problému nebo aspoň myslím. Pivo během těchto procesů chutná i voní jak si myslím, že má. Ale prostě dělám asi něco blbě u fermentace. Sanitaci dodržuji, používám chemipro oxi a savo.
díky moc, Marek
|