VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 14:57:27
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 15:13:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 10. pro 2010 16:41:39
Příspěvky: 61
Bydliště: Holešov
Vláďa píše:
Goldy píše:
Pokud bude pivko dobré tak u této metody prozatím zůstanu, než si pořídím druhý hrnec na klasické rmutování.


Snad bych připomněl, že dekokci můžeš dělat i v jednom hrnci:-)



A jak se to dělá?

Já měl za to, pokud jsem to dobře pochopil, že je nejlepší část díla odebrat do stejně velké nádoby (hrnce) abych pak povařený rmut mohl přilívat do studenějšího. Jedině že bych to dělal třeba v kvasné nádobě a pak to šoupnul spátky do hrnce.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 15:20:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2861
Bydliště: Zeleneč
Zcezovačka nebo kvasná nádoba stačí pro uschování díla. Chce to ale přelévání navíc

Tedy třeba 2/3 přeleješ do zcezovačky, 1/3 rmutuješ a povaříš.

Pak musíš opatrně přelít do zcezovačky a hodně míchat (tedy teplejší do studenějšího).Pak zpět do hrnce (a nebo už jen další 1/3, když děláš druhej rmut)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 15:34:30 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
A nebo zde již popsaná další možnost - kompletně odrmutuješ polovinu díla (včetně dekokce) a pak dosypeš a doliješ zbytek a dormutuješ. Vhodné zejm. u použití nesladovaného zrna nebo ideální na nakuřovaná piva. Polovinu normálního sladu uděláš dekokcí, pak přidáš rauch a dojedeš infuzí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 25. bře 2013 16:22:39 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 269
Bydliště: Vancouver
O tzv. falešné dekokci se zmiňuje Basařová:
"Metoda kotlového postupu s vystavením hlavního podílu (80 až 90 %) rmutu obsahujícího tuhé částice technologicky důležitým teplotám a povaření s následným smícháním s enzymovým výluhem udržovaným při nízké teplotě, je popsána v odborné literatuře [Narziss 1985]" [154s,Basařová,2010]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 25. bře 2013 21:51:16 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Píťa píše:
O tzv. falešné dekokci se zmiňuje Basařová:
"Metoda kotlového postupu s vystavením hlavního podílu (80 až 90 %) rmutu obsahujícího tuhé částice technologicky důležitým teplotám a povaření s následným smícháním s enzymovým výluhem udržovaným při nízké teplotě, je popsána v odborné literatuře [Narziss 1985]" [154s,Basařová,2010]


A pak je ještě moje metoda, kterou budu testovat :-))) 90-95% sypání ve formě sladu odrmutujeme prodlevy: 37, 52, 63, 72, následuje 20 min var v necelém podílu nálevu. Po povaření doplníme zbytek nálevu ve formě studené vody tak, aby teplota klesla na 72°C, dodáme 5-10% extraktu ve formě sladového výtažku PEKAŘSKÉHO - POZOR: diastatická mohutnost 10x vyšší než u sladu - tímto dílo zcukříme a-amylasou a finálně odrmutujeme na 76-78°C. Následuje zcezení.
Poměrně rychlé, účinné. Jedna nádoba. Dej Bůh štěstí !!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 26. bře 2013 10:43:12 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 269
Bydliště: Vancouver
zajímavé, nezkoušel jsi místo výtažku použít diastatický slad? Je výtěžnost srovnatelná s dvourmutem? Po slití bych volil nižší cukrotvrnou teplotu kolem 62C, kvůli ß-amylase


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 26. bře 2013 11:13:14 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Píťa píše:
zajímavé, nezkoušel jsi místo výtažku použít diastatický slad? Je výtěžnost srovnatelná s dvourmutem? Po slití bych volil nižší cukrotvrnou teplotu kolem 62C, kvůli ß-amylase


Poměr podílů nálevu se samozřejmě dá volit tak, aby po povaření rmutu a slití teplota byla 63 nebo 72. Je to otázkou zkoušení, preferencí, času... a hledání toho co vyhovuje. Pokud někdo preferuje "lihovější, alkoholičtější" pivo, může poměr změnit, ochladit až na 63°c a udělat ještě i prodlevu na b-amylase. Bude to ale o něco delší postup (cca o půl hodiny).
Diastatický slad jsem nezkoušel, je potřeba vzít do úvahy, že při jeho přidání až při T 63°C resp 72°C bude přeskočena kyselinotvorná, a zejm peptonizační teplota, kterou by tento slad měl projít... Při použití pár % extraktu ve formě diastaticky mohutného pekařského výtažku toto máme vyřešeno. Enzymy použijeme na zcukření škrobu uvolněného pobvařením rmutu. Podíl výtažku na dodaném extraktu je zanedbatelný. Zejm v kontextu radikálního zkrácení rmutování (čas + energie) a současné možnosti povařit přes 90% !! sypání na várku. Dej Bůh štěstí !!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 26. bře 2013 11:39:19 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 269
Bydliště: Vancouver
jasné, kde se dá ten zázrak sehnat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 26. bře 2013 12:50:42 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Píťa píše:
jasné, kde se dá ten zázrak sehnat?


Je to běžný výtažek, produkovaný Sladovnou Bruntál, obraťte se na ing Vavříka, ředitele sladovny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 09. kvě 2013 13:53:54 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
Promiňte pánové,

asi jsem to někde na tomto vláknu přehlídl - co se týče sensorického porovnaní - někdo porovnával falešnou dekokci oproti
dvoj-troj rmutu slepým pokusem ? tj, že chutnající neví které pivo je které ?
Já jsem posledních pár ležáků vařil německy stupnovitou infúzí.
Zkusím i falešnou dekokci.

prodlevy 52,62,72 - 20,30,30 min, spustit hustý podíl povařit 30 min, potom smíchat s řídkým podílem dosáhnout 76C 15 min, odrmutovat - něco přes dvě hoďky - to zní slušně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz