VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://www.varimpivo.cz/

FALEŠNÁ DEKOKCE
http://www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=986
Stránka 12 z 13

Autor:  jackjag [ pon 06. led 2014 8:36:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Zdravím všechny vespolek, jsem zde nový.Nějakou dobu tady nasávám informace a mám za sebou zatím dvě várky.Obě jsem dělal infuzně (obě jsou výborné :-) ). Při pročítání jsem narazil na toto téma falešné dekokce.Mám doma knížku z r.1953 Technologie sladu a piva 2.díl a tam je tento způsob popsaný jako jednormutový způsob.Nemám žádnou jinou oficiální literaturu a myslel jsem , že jednormut se dělá odpuštěním části díla, povaření a vrácení dohromady.
Příloha:
jedno rmut.jpg
jedno rmut.jpg [ 110.88 KiB | Zobrazeno 2960 krát ]
Přikládám sken z knihy.Jirka

Autor:  Vláďa [ pon 06. led 2014 17:53:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Takzvaná falešná dekokce je ve skutečnosti jedním z regulérních jednormutových dekokčních postupů. Výhodou je že dochází k povaření veškerého mláta oproti 1/3 až 1/2 u běžného jednormutu, takže lze docílit výraznější chuti.

Autor:  vankus [ čtv 17. pro 2015 10:20:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Bob píše:
Přebral jsem postup taky od Hrocha a jsem mu moc vděčnej. Má u mě samozřejmě vzorek, jak budu někdy u Liberce ;-)
Kdyby to někdo hledal, tak ještě jako "falešný jednormut".

Zdar, mohol by sem niekto hodit link na ten povodny Hrochov príspevok, ktory cele toto vlakno odstartoval ? Nejako sa mi ho totiz nedari najst. Vdaka.

Autor:  provazek [ čtv 17. pro 2015 14:20:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

viewtopic.php?f=20&t=701&p=5699&hilit=fale%C5%A1n%C3%BD+jednormut#p5699

Autor:  vankus [ čtv 17. pro 2015 17:23:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Super, vdaka Provazku.

Autor:  Rainier Wolfcastle [ pát 08. úno 2019 7:17:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Chtel bych se zeptat, jestli ma nekdo nove poznatky a zkusenosti s falesnou dekokci? Rad bych ji vyzkousel

Autor:  mongol [ pát 08. úno 2019 15:46:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

ved vyskusaj nic tym nepokazis.
Je to velmi jednoduche. Spravis jednokrokovu resp. viacktrokovu infuziu, a po odrmutovacej teplote odoberies tekuty podiel. Ten husty podiel privedies k varu a varis cca 10 - 20minut. Ono tam ide o to ze pri tom vareni hustej kase, to troska skaramelizuje, a doda to pivu na chlebnatej chuti a hutnosti. Potom sa normalne scedi, a ide sa na chmelovar.

Ja to obcas pouzivam ked som lenivy, alebo nemam cas na dvojrmut a chcem plnsie telo a trosicku tmavsiu farbu v pivku :-)

Autor:  Jimram [ sob 09. úno 2019 9:02:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Já to vždycky chápal tak že falešná dekokce je falešná, protože se dělá až po odrmutování a žádné enzymatické děje už neprobíhají. Proto falešná.
Jinak s ní mám výborné zkušenosti rozhodně doporučuji.

Autor:  krajiccz [ stř 13. úno 2019 20:04:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, a co by se stalo, pokud bych prostě udělal poctivou infuzi a po odrmutování celé dílo přivedl k varu, povařil a poté scedil. Pominu-li nepatrné zvýšení výtěžnosti při falešné dekokci, tak by to mohlo stačit tak, jak jsem popsal, ne?

Autor:  Jimram [ čtv 14. úno 2019 18:53:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: FALEŠNÁ DEKOKCE

Tak to vyzkoušej a uvidíš.
Nemyslím si, že se stane něco špatného, jen je takový postup energeticky zbytečně náročný.
Budeš scezovat při extrémně vysoké teplotě, ale vysoká teplota při scezování je špatná až při vyslazování, na začátku by to podle mne nemělo vadit.

Stránka 12 z 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/