VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 08. dub 2020 10:51:02
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 10. kvě 2011 12:08:30 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
souhlasím, dobré pivo se dá uvařit ve dvou kastrolech a s vařičkou, zakvašené v lednici, ano, je to tak.. a není v tom třeba hledat až takovou vědu. Na druhou stranu, k dosažení optima chce vždycky všechno to svoje...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 10. kvě 2011 12:17:24 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Nesouhlasím - dobré pivo se dá uvařit v jednom kastrolu s vařečkou a "dosahování optima" zavání eurobeerem:-))


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 11. kvě 2011 20:43:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2869
Bydliště: Zeleneč
Diskuzi o zcezovackach jsem dal do "scezovani", ktere tu take bylo celkem aktivni v poslednich dnech.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2011 12:19:16 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
2 hroch: jak pokračuje kvašení resp ležení várky podle "německého postupu" jednohrncového dvourmutu ....?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2011 18:57:09 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
zatím jsem jen ochutnal při přetáčení ze sudu do soudků a PET lahví po týdnu ležení. Potřeboval jsem sud prázdný pro další várku. Pivo v pohodě ale zatím nijak nepřekvapilo. Hlavní ochutnání bude v pátek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2011 20:28:49 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
hroch píše:
zatím jsem jen ochutnal při přetáčení ze sudu do soudků a PET lahví po týdnu ležení. Potřeboval jsem sud prázdný pro další várku. Pivo v pohodě ale zatím nijak nepřekvapilo. Hlavní ochutnání bude v pátek

... asi i to bude přeci jen brzy, přesto prosím.... dej vědět. Díky. PS: po týdnu ležení stáčíš dál....je už dokvašeno z pohledu nasycenosti, atd, ... je dobré s tím hýbat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2011 21:22:57 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Když plním pětilitrové soudky, stočením s protitlakem z většího sudu, tak jsem to většinou dělal po dvou týdnech. Pivo už je téměř nasyceno, a hlavně si sedly kvasinky na dno toho sudu a já odtočím do půllitru kvasinky ze dna a pak už mám v pětilitrových soudcích pivo téměř čiré. Já ty soudky rovnou nekonzumuju a ležení pokračuje dál v nich, akorát již s minimálním množstvím kvasinek. tohle dělám buď když potřebuju převážet pivo na akci v množství soudku a nebo když musím uvolnit velký sud. Nejradši mám pivo rovnou ze sudu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2011 9:42:34 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
2 Hroch: ahoj, jak pokračuje degustace várky dle německého postupu....? dá se již udělat závěr v otázce srovnání s "falešnou dekokcí"? díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2011 13:25:58 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Závěr porovnání falešného jednormutu s německým postupem.
Tak podle německého receptu jsem vařil polotmavé pivo, zdá se mě více vodové, ale mohlo to vzniknout špatně nastaveným šrotováním jak jsem psal výše. Barva je daleko tmavší. Výtěžnost nemůžu posoudit- rozštelovaný šroťák. Další várku světlého jsem dělal již normálně falešnou dekokcí, rychleji a pivo je tradičně vynikajicí. Přínos jak psal Vláďa a jak jsem odhadoval výše při vaření piv z takových surovin, kdy některé dlouhým vařením před scezením můžou dát až nežádoucí pachuť, tak ty přidávat podle německého způsobu při druhém sypání spolu s částí plzeňského sladu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2011 6:29:21 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Ahoj všem, kdo by chtěl vyzkoušet, nabízím drobnou modifikaci falešné dekokce a klasického jednormutu zároveň :-):

* vystření 50-52°C - prodleva 20min
* vyhřátí na 63°C - prodleva 30min
* vyhřátí na 72°C - prodleva 10-15min (jodová zk. - obvykle 10 min pro zcikření stačí)
* oddělit hustý podíl cca 1/4 - uvést k varu, vařit 15 min
* oba podíly spojit - dosáhneme odrmutovací teploty 76-78°C - prodleva 20 min
- podíly by bylo možno spojit i ve scezovačce - postačí jedna varná nádoba, ale obecně lepší je mít možnost
přihřívat i nádobu s odloženým podílem - chládne-li dílo příliš, začne sladina oxidovat (tmavnout) ... za předpokladu, že v odloženém
podílu udržím po celou dobu 72°C a pro odrmutování chci T spojeného díla 76-78°C - pak u 100L várky (cca 90L vystírky), činí podíl vařeného rmutu cca 22L.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz