VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 08. dub 2020 10:51:44
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2011 9:19:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
Radar Tamara píše:
Ahoj všem, kdo by chtěl vyzkoušet, nabízím drobnou modifikaci falešné dekokce a klasického jednormutu zároveň :-):

* vystření 50-52°C - prodleva 20min
* vyhřátí na 63°C - prodleva 30min
* vyhřátí na 72°C - prodleva 10-15min (jodová zk. - obvykle 10 min pro zcikření stačí)
* oddělit hustý podíl cca 1/4 - uvést k varu, vařit 15 min
* oba podíly spojit - dosáhneme odrmutovací teploty 76-78°C - prodleva 20 min
- podíly by bylo možno spojit i ve scezovačce - postačí jedna varná nádoba, ale obecně lepší je mít možnost
přihřívat i nádobu s odloženým podílem - chládne-li dílo příliš, začne sladina oxidovat (tmavnout) ... za předpokladu, že v odloženém
podílu udržím po celou dobu 72°C a pro odrmutování chci T spojeného díla 76-78°C - pak u 100L várky (cca 90L vystírky), činí podíl vařeného rmutu cca 22L.

Čili normální jednormutový způsob, při kterém na povařený podíl vracíš až do procesu alfa amylázy.
Dostáváš tak měně zkvasitelnou mladinu, než kdybys ho vracel do beta amylázy.
Zaznamenáníhodná to hříčka.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2011 9:36:10 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
... ano, z povařeného škrobu vznikají defacto jen dextriny - což u falešné dekokce platí v plné míře, jinak je tam v této variaci prodloužená prodleva právě kvůli betě na 63°C na 30min (40 by bylo lepší, je to jen o čase, který ale zase ušetříme tím, že před varem hustého rmuru nezařazujeme odrmutovací prodlevu na 76C). Zcukření a odrmutování samotné proběhne až po vrácení rmutu na samém konci. Bud přímo v odkládací nádobě nebo ve scezovačce. Toto řeší dvourmut geniálně > první mut se vrátí k vystírce a působí beta-amyláza po celou dobu přípravy druhého rmutu, škroby druhého rmutu se přeměnují alfou na dextriny...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 13:54:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 10. pro 2010 16:41:39
Příspěvky: 61
Bydliště: Holešov
Chtěl bych o víkendu zkusit falešnou dekokci a trápí mě jedna věc :

jak oddělujete tekutý podíl od hustého mláta před povařením?

to po prodlevě při 76 necháte normálně sednout mláto a stočíte z vrchu nebo to nějak cedíte?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 14:45:22 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
s tím oddělením tekutého podílu po porodlevě na T 76 jsem se potýkal i já, možná jsem šrotoval moc nahrubo - tedy velmi pravděpodobně. Sedalo to dost špatně. Dobře se pluchy od tekutiny začly oddělovat a sedat, až jsem to před samotným scezováním povařil a vrátil k čirému podílu....pivo je ale po 2 týdnech ležení dobré, ale kalnější. Kvasím spodně pivovarskými tekutými kvasnicemi. Asi jsem nebyl důsledný v dosažení čirosti sladiny při scezování ....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 15:15:48 
Offline

Registrován: pon 06. pro 2010 8:36:18
Příspěvky: 13
Bydliště: Česká Třebová
Oddělení tekutého podílu:
Pokud nechceš čekat až mláto sedne, vezmi velký hustý cedník (já používám průměr 30 cm, oka 1 mm) polož ho shora na rmut a pomalu stlačuj dolů. Dovnitř nateče relativně čistá tekutina, tu vyber naběračkou nebo stoč hadičkou. U stáčení hadičkou je to snazší ve dvou - jeden podle poklesu hladiny pomalu potápí cedník i se sacím koncem hadičky, druhý hlídá vše ostatní.

Sledonání pH:
Hodnota pH rmutu má vliv na průběh enzymatických reakcí. Při vaření z měkké vody se pH samo nastaví na optimálních 5,5. U "natvrdlé" vody pomúže kyselinotvorná prodleva (35-37 °C). U tvrdé vody bude pH vyšší než 6. Moje voda má tvrdost 2,6 mmol/l což je na hranici mezi středně tvrdou a tvrdou a pH mi vyleze na 6,3. Po vystírce pH upravuji kyselým sladem. Při 4,5 kg sladu do 15 l vody a požadovaném pH 5,5 musím přidat asi 120 g kyselého sladu. U vody na vyslazování (taky 15 l) asi 130 g. Jde to také kyselinami, k těm by se ale běžný občan podle naší sqělé legislativy (zákon o chemických látkách a přípravcích) neměl vůbec dostat. Vyjímkou jsou kyselina vinná a citrónová, ty ale spíš používají vinaři, v pivovarnické literatuře jsem o jejich použití nic nenašel.

Falešná dekokce:
Na Vláďovu radu (díky!) ji používám pro pšeničák a výsledek mi připadá pšenicovatější než u běžné infuze.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 15:30:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Po dosažení teploty 75°C po chvíli vypnu míchadlo a celou dobu prodlevy nechám mláto sedat.
Na hladině je sice trochu mláta,ale ponořím hadičkupod to a tekutý podíl stočím do pomocné nádoby.Po těch 20 min.
je to celkem dobře sedlé a ta troška hustého co se tam dostane nevadí.

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 9:45:31 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Tak jsem po necelých třech týdnech ležení ochutnal svou první várku ze surovin, vařenou "falešnou dekokcí".
Čímž bych se chtěl podělit o pár poznatků, a nějak pochopitelně popsat chuťový profil piva.

* použil jsem pouze plzeňský světlý slad (necelých 7kg)
* mladina měla něco přes 12°, ale piva je míň než mělo být.... asi hrubé mletí :-(, samotné zcukření proběhlo v pohodě
* mám hořák ZEUS, ale při chmelovaru (necelých 35L) jsem to nedostal víc jak na 94-95°C, hrnec jsem neměl izolovaný
* kvasil jsem spodně kvasnicemi z minipivovaru (tekutými) při 9-10°C, stáčel osmý den, při cca 5° cukru, leží při 3-4°C

Pivo pěkně pění, řízné je akorát, ale je víc zakalené (asi jsem zbrkle scezoval, nevím) a má trochu tvrdší hořkou chuť, déle ulpívající, po napití zalahodí
krátce sladká chlebová chuť, ale pak poměrně rychle ustupuje a nastupuje zmiňovaná hořkost
chmelil jsem první a druhou dávku premiantem, třetí červeňákem na 45BU

Dá se z popsaného odvoditm, kde mohla vzniknout případná chyba ???


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 10:10:56 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Goldy píše:
Chtěl bych o víkendu zkusit falešnou dekokci a trápí mě jedna věc :

jak oddělujete tekutý podíl od hustého mláta před povařením?

to po prodlevě při 76 necháte normálně sednout mláto a stočíte z vrchu nebo to nějak cedíte?


Osobně to neberu tak dogmaticky. Normálně dvoulitrovým hrnkem po usazení odeberu 2/3 díla padni komu padni. Snažím se to moc nerozvířit, ale samozřejmě se to trochu zvíří. Zbylá 1/3 docela hustá je, tak nevím, co řešit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 13:48:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 10. pro 2010 16:41:39
Příspěvky: 61
Bydliště: Holešov
Tak jsem to v sobotu zkusil, použil jsem cedník a hadičku a šlo to docela v pohodě. Překvapilo mě že se zbytek při varu vubec nepřipaloval zčehož jsem měl trochu strach. Vařím v 30litrovém smaltu.

Každopádně díky za rady.

Pokud bude pivko dobré tak u této metody prozatím zůstanu, než si pořídím druhý hrnec na klasické rmutování.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: FALEŠNÁ DEKOKCE
PříspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 14:26:46 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Goldy píše:
Pokud bude pivko dobré tak u této metody prozatím zůstanu, než si pořídím druhý hrnec na klasické rmutování.


Snad bych připomněl, že dekokci můžeš dělat i v jednom hrnci:-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 121 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz