VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 15:06:53
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: úte 11. led 2011 19:29:58 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Jinak já zcela rychle- 37st.C vystírka-nasypat slad, prodleva 20min, ohřev na 52, prodleva 20minut, ohřev na 62, prodleva 20minut, ohřev na 72, prodleva 20minut, ohřev 75 prodleva 20minut bez míchání, zezhora stáhnu tekuté do scezovací nádoby, ohřev do varu a var 20-30minut, pak přeleju do vyslazovací nádoby. to husté mláto varem ještě více ztekutí a pak se lépe scezuje a lépe vyslazuje, zlepší se barva. Jinak v literatuře je to uváděné jako falešný nebo zrychlený jednormut.
Při scezování, první scezené ihned dát vařit s půlkou chmele, vyslazovat dvakrát až třikrát vodou cca 80-100st.C, po hodině varu co je vše scezené, přidat dalších cca 30procent chmele a poslední po další půlhodině nakonci chmelovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 14:48:15 
Offline

Registrován: sob 19. črc 2008 7:27:51
Příspěvky: 305
Bydliště: Bruntal
Prodleva znamena co..jako ze zahreju vodu na teplotu dle navodu a vypnu sporak a cekam?? pak znovu zahreju na dalsi bod varu dle navodu.vypnu sporak a cekam,?? je to tak??

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 15:20:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Prodleva znamená, že udržuješ dílo na danné teplotě. Po tuto dobu působí enzymy, které se vytvořily při sladování obilí a přetváří škroby na cukry. Různý enzymy se aktivují při různých teplotách a štěpí se na různý cukry. To jim chvíli trvá, takže musíš chvíli vydržet na těchto teplotách.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 15:34:28 
Offline

Registrován: sob 19. črc 2008 7:27:51
Příspěvky: 305
Bydliště: Bruntal
Nemam teplomer....zatim..podle oka to neuvarim co??, delam to ted a jaksik to ne a ne scukrit....

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 16:28:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
On nemá teploměr, František Ondřej Poupě se obrací v hrobě. :-)
Od oka bych to nevařil, teploměr používám i při měření hustoty a temperování kvasnic...

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 16:33:47 
Offline

Registrován: sob 19. črc 2008 7:27:51
Příspěvky: 305
Bydliště: Bruntal
jasne moje chyba...vleju to do zachodu..to uz nepomuze ani kdybych to varil celej vecer...Ja sem to chtel jen na dochuceni dvou sladovych vytazku z Bruntalu ktere se chystam varit.

_________________
Obrázek


Naposledy upravil Rosta dne stř 12. led 2011 16:40:37, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 16:39:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Škoda, měl sis někam skočit půjčit. Kolik kg sladu jsi vysypal? Jinak kdybys to chtěl vařit celý, tak 25l várka trvá cca 12hodin.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 17:10:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
PIvo píše:
Jinak kdybys to chtěl vařit celý, tak 25l várka trvá cca 12hodin.


to je ale várka na 2 rmuty, zde popisovaný infuzní je tak cca 4 až 5 hodin ;) :)

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 17:14:42 
Offline

Registrován: sob 19. črc 2008 7:27:51
Příspěvky: 305
Bydliště: Bruntal
Prdim na to..nemam nervy na takove procesi,,,,,sladovej vytazek z Bruntalu je ok ale zena ma rada karamelove pivo a ten slad sem chtell jen na dochuceni......ale takto se s tim srat nebudu...delal sem pivo s karamelem z cukru ,je dobre ale neni to ono..

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosim o recept
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2011 17:27:24 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Tedy vařit pivo bez teploměru a znalosti toho, co je to prodleva, to už snad ani nejni odvaha :roll: Myslím, žes nějakou fázi přeskočil..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz