VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 16. říj 2018 2:11:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 13:57:26 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Já mám se zcezováním opačou zkušenost. Včera jsem poprvé přidal do cca 5 kg sladů 200g ovesných vloček a vařil na 2 rmuty. Zcezování šlo jak po másle, kdybych to neškrtil, tak zcedím a vysladím snad za 20 minut. Voda 18 + 18l na vyslazení. Nevím, jestli je to vločkami, ale od minulé várky se to lišilo jen těmi vločkami.
Jinak já prořezávám mláto vždycky hned jak vykoukne jeho povrch před vyslazováním. Zdůvodňuji si to tím, že zničím všechny případné kanály, které by v mlátě mohly být a voda by jimi jen protékala a nepromývala by. Dělám to nožem asi 6 řezů a 6 řezů kolmo na sebe skoro až na zcezovací dno (průměr 35 cm).
Vícekrát prořezávám jen když to neteče.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 16:37:28 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
souhlas s hrochem, ale když překopeš celý obsah zcecovačky pak musíš opakovat celý proces znova.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 23:11:43 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mr.Beer píše:
souhlas s hrochem, ale když překopeš celý obsah zcecovačky pak musíš opakovat celý proces znova.


O překopání celého obsahu tady nikdo nemluvil.
Prosím nepapouškujme přavzaté (a druhdy realizované) kecy, ale osobně vyzkoušené postupy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: čtv 19. kvě 2011 7:16:47 
Offline

Registrován: pát 06. srp 2010 13:36:17
Příspěvky: 115
Bydliště: Nymburk
vladybir píše:
Já mám se zcezováním opačou zkušenost. Včera jsem poprvé přidal do cca 5 kg sladů 200g ovesných vloček a vařil na 2 rmuty. Zcezování šlo jak po másle, kdybych to neškrtil, tak zcedím a vysladím snad za 20 minut. Voda 18 + 18l na vyslazení. Nevím, jestli je to vločkami, ale od minulé várky se to lišilo jen těmi vločkami.
Jinak já prořezávám mláto vždycky hned jak vykoukne jeho povrch před vyslazováním. Zdůvodňuji si to tím, že zničím všechny případné kanály, které by v mlátě mohly být a voda by jimi jen protékala a nepromývala by. Dělám to nožem asi 6 řezů a 6 řezů kolmo na sebe skoro až na zcezovací dno (průměr 35 cm).
Vícekrát prořezávám jen když to neteče.


Ja se varuju jak cert krize aby mi vykouklo mlato nad hladinu. To radsi prubezne dolevam horkou vodu. Mam za to, ze jakmile ti klesne mladina pod vrchol mlata, tak si to slehne a je problem. Jinak prorezavani nozem delam taky ale jenom vrcholek mlata. Nedokazu rict, jak hluboko to zajede, ale tak max 5cm to bude.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: čtv 19. kvě 2011 16:08:35 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
Vláďa píše:
[quote= celé rozštěchrat

Asi celé není vždy celé.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 20:59:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Máte někdo tip, kde sehnat nesladované zrno ječné, případně tedy vločky? Zdravá výživa? Raději bych obylí vcelku kvůli čerstvosti.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 21:09:13 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
PIvo píše:
Máte někdo tip, kde sehnat nesladované zrno ječné, případně tedy vločky? Zdravá výživa? Raději bych obylí vcelku kvůli čerstvosti.


ja ho koupil normalne nekde ve vesnici u cesty, lidi tim krmej slepice akozy atd., jecmen za 5 Kc/kg :)
vlocky ve zdravy vyzice urcite, ale treba i Kaufland je ma, ovsem nejsem si ted jist zda i jecne, ale maji vice druhu nez jen klasicke ovesne.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 21:43:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Naše vesnice je k ničemu, u silnice jen somráci, občas chodníkový prodej ovoce a zeleniny, obylí nikde. Asi zkusím alternativní obchody s potravinou a spokojím se s pytlem vloček za velmi nepříznivé ceny.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 22:04:25 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
PIvo píše:
Máte někdo tip, kde sehnat nesladované zrno ječné, případně tedy vločky? Zdravá výživa? Raději bych obylí vcelku kvůli čerstvosti.

Ovesné vločky jsou v supermarketu za příznivou cenu. Ostatní vločky v prodejnách se zdravou výživou za cenu 3x vyšší než slad. Ideální je domluvit se s nějakým zemědělcem či distributorem a vzít si pytel nesladovaného zrna, ječmene a pšenice. Jinak pšenice se dá dobře uplatnit ve formě celozrnné mouky - dobrá cena, žádné šrotování, vysoká výtěžnost :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 23:14:14 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
PIvo píše:
Naše vesnice je k ničemu, u silnice jen somráci, občas chodníkový prodej ovoce a zeleniny, obylí nikde. Asi zkusím alternativní obchody s potravinou a spokojím se s pytlem vloček za velmi nepříznivé ceny.

Kousek od Kajotova jsem u silnice potkal nápisy inzerující různé nesladované zrno, bylo to na spodním konci Ketkovic. Určitě bude něco i blíž, tady to však vím jistě. Prodejní množství neznám ale ceny byly lidové.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz