VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 18. pro 2017 4:18:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: čtv 26. říj 2017 8:44:19 
Offline

Registrován: čtv 26. říj 2017 7:46:56
Příspěvky: 4
Ahoj, potřeboval bych radu pro začátečníka. Založil jsem svou první várku piva z koncentrátu od BREWFERM OLD FLEMISH BROWN. Podle návodu jsem na várku 12 litrů piva přidal 0.8 kg kvasného cukru. Místo dextrózy jsem přidal černou maltózu. Kvasnice jsem nechal rozkvasit v převařené vodě o 22 st. a poté přidal do kvasné nádoby s koncentrátem, kde byla taktéž teplota 22 st. Kvasnice jsem použil přibalené ke koncentrátu.

-Počáteční hustota byla 1069. Kvasná zátka vůbec nebublala. Netěsnost nádoby jsem nikde nenašel. Po stlačení kvasné nádoby zátka probublala. Jinak ani bublinka.
-Po dvou dnech jsem raději změřil hustotu, která byla 1037. Na povrchu slabá pěna.
-6. den jsem naměřil hustotu 1033
-9. den jsem naměřil hustotu 1032 a tato hodnota se ani 10. den nemění. Na povrchu již není žádná pěna.

Mám dojem, že problém celé věci byly asi špatné přibalené kvasnice, ale jiné jsem neměl bohužel k dispozici a koncentrát už jsem měl rozmíchaný v nádobě, tak jsem je použil. Vím, že to pořádně neprokvasilo, ale co teď s tím? Díky za každou dobrou radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: čtv 26. říj 2017 12:32:30 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 197
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
ahoj,zkus zvýšit tepl.na 25 a nech 2 dny,potřeboval by jsi se dostat tak na 1024,aby jsi měl alkoh. 6 jak píšou v návodě .

_________________
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- pije se
Bock 16-leží


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: čtv 26. říj 2017 14:35:50 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
meral si to hustomerom alebo refraktomerom? ak refraktomerom tas si si to prepocital?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: čtv 26. říj 2017 18:15:12 
Offline

Registrován: čtv 26. říj 2017 7:46:56
Příspěvky: 4
Měřil jsem hustoměrem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: sob 28. říj 2017 8:50:09 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Rico píše:
Místo dextrózy jsem přidal černou maltózu.

Ta černá maltóza asi nebude mít moc velkou prokvasitelnost narozdíl od dextrózy, která má 100%
To bude mít taky vliv...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: úte 31. říj 2017 13:40:04 
Offline

Registrován: čtv 26. říj 2017 7:46:56
Příspěvky: 4
Tak hustota se ani po 13.dnu nezměnila (1032), i když jsem kvasnou nádobu přemístil do většího tepla. Možná je to tak, jak píše "provázek", že ta maltóza na rozdíl od dextrózy neprokvasila na požadovanou hodnotu. Takže příště použít pouze dextrózu? Nebo kompromis 50% dextrózy a 50% maltózy? Podle výpočtu mělo mít pivo obsah alkoholu 6%. Já jsem se dostal 4,8% alkoholu. Pokud bude ve výsledku chutnat, tak mi nižší hodnota alkoholu (ani manželce :lol: ) vadit nebude.
Pivo jsem před dvěma dny stočil do lahví a přidal 3g opět černé maltózy co mi zbyla + 1 litrovou petku. Měl jsem raději přidat dextrózu? Petka po přidání 6g maltózy ztvrdla.
Dík za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: úte 31. říj 2017 19:40:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Ahoj, podle mě je ze začátku lepší držet se návodu, než se to hned snažit nějak vylepšovat, takže bych tam dal tu dextrózu co píšou (na druhou stranu pivo si vaříme doma protože si to chceme dělat po svým, takže chápu). To neznamená, že takhle s tou maltózou to pivo nebude dobré, bude zřejmě extrémně tělnaté a hutné, asi také nasládlé.
Každopádně ta maltóza se v žádném případě nehodí na dosycení do lahví, tam opravdu dextrózu nebo normální cukr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: stř 01. lis 2017 14:19:20 
Offline

Registrován: čtv 26. říj 2017 7:46:56
Příspěvky: 4
Ok. Chybami se člověk učí :oops: Předpokládám, že teď už s tím nic neudělám, že jsem přidal špatně do lahví k nasycení maltózu místo dextrózy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
PříspěvekNapsal: stř 01. lis 2017 16:40:04 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Já už bych to nechal být. Asi to bude málo nasycené, ale napoprvé to nebude tak špatné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz