VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://www.varimpivo.cz/

Kolísavá teplota při kvašení
http://www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=22&t=3233
Stránka 1 z 1

Autor:  vargic [ čtv 08. úno 2018 10:02:12 ]
Předmět příspěvku:  Kolísavá teplota při kvašení

Zdar borci,

měl bych dotaz. Vadí při primárním kvašení kolísavé teploty? Ráno teplota v bytě klesá na zhruba 19 stupňů a k večeru je okolo 21 stupňů, je to velký problém? Jedná se samozřejmě o svrchní kvašení.

Díky za odpovědi.

Autor:  Dinny [ čtv 08. úno 2018 10:28:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

Kolísání v tomto rozsahu bych se neobával, spíš je ta teplota dost vysoká. Fermentace pár stupňů přidává, takže pokud je teplota okolí delší dobu na 21 °C, může už kvašení probíhat za teplot, kdy kvasinky vyprodukují nějaké ty nežádoucí ovocné chutě. Kvasím svrchně při teplotě okolí 16-18 °C a teplota mladiny je cca o dva stupně vyšší.

Autor:  riso77 [ čtv 08. úno 2018 11:37:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

vargic píše:
Zdar borci,

měl bych dotaz. Vadí při primárním kvašení kolísavé teploty? Ráno teplota v bytě klesá na zhruba 19 stupňů a k večeru je okolo 21 stupňů, je to velký problém? Jedná se samozřejmě o svrchní kvašení.

Díky za odpovědi.


je to uplne v poriadku. "Choose a location that has a stable temperature of 65-70 °F (18-21 °C). A warmer temperature of 75 °F (24 °C) is okay, but above 80 °F (26 °C) the flavor of the beer will be affected. " - Palmer - How to brew

Autor:  vargic [ čtv 08. úno 2018 12:01:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.

Autor:  Dinny [ čtv 08. úno 2018 12:04:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

Riso77 > S teplotou nad 20 °C nemám moc dobré zkušenosti, ty ovocné chutě to chytá daleko dřív. 24 °C je už podle mě za hranou. A právě John Palmer toto uvádí, jako typickou chybu:

If you don't have a way to keep the fermentater cool, and the beer temperature gets above 70-75F (21-24C), the beer will probably suffer from off-flavors ...

John Palmer - Temperature Factors


(Pokud nemáte možnost udržet fermentační nádobu chladnou a teplota mladiny (piva dosl.) překročí 21-24 °C, bude pivo pravděpodobně trpět nežádoucími příchutěmi ...)

Autor:  Dinny [ čtv 08. úno 2018 12:07:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

vargic píše:
Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.

Taky hodně záleží na tom, co zrovna ,,vaříte''. Pokud je to nějaký Ale, tak tam se leccos schová a mírně vyšší teplota až tolik nevadí. :D

Autor:  vargic [ čtv 08. úno 2018 12:13:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

Dinny píše:
vargic píše:
Ok, díky vám oběma. Vyzkouším a uvidím :)). Na těch 21 to vyleze maximálně k večeru, jinak je nižší.

Taky hodně záleží na tom, co zrovna ,,vaříte''. Pokud je to nějaký Ale, tak tam se leccos schová a mírně vyšší teplota až tolik nevadí. :D



Jojo, ALE nebo IPA, ale každopádně mám možnost dát fermentační nádobu do chodby, kde je zhruba o 2-3 stupně méně, takže to snad bude ok. Resp. zkusím oboje a uvidíme. Čím víc se zkouší, tím líp.

Autor:  Dinny [ čtv 08. úno 2018 12:19:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kolísavá teplota při kvašení

Jo, jo, jednoznačně bych volil tu chodbu.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/