Poměrně staré téma, ale doplním své zkušenosti.
Protože nemám vlastní lednici na homebrewing (a tedy nemám ani ležáckou lednici), tak vařím svrchně kvašená piva a piva ležím za normálních pokojových teplot (v chladnějším špajzu, tedy teploty 15-20C). Překvapivě mohu zkonstatovat dva poznatky, které jsem zjistil.
1) Ani po víceměsíčním (6-9) ležení nelze na pivech najít nějaké hygienické zhoršení (pokud nebyl nějaký problém - např. nedotažená zátka PET, prasklý porcelán u bernardky, atd). Bohužel slabá piva (8-10 stupňů) se na dlouhodobé ležení nehodí a k když jsou pitelná, tak jejich chuťové vlastnosti od cca 4-5 měsíce od stočení jsou horší. Chuť je mdlejší, aroma slábne. U silnějších piv toto nepozoruji, dokonce mi snad připadají i lepší.
2) Ležení za vyšších teplot trvá déle než za nízkých.

Když jsem zkušebně ležel pár lahví v rodinné lednici, tak byla chuť taková, jaká nastala až zhruba po dvojnásobné době u piva leženého za vyšší teploty. Tedy pivo za vyšší teploty dozrává pomaleji, což mne překvapilo, neboť jsem očekával pravý opak. Nevím, zda to platí jen u piv sycených sekundárním kvašením, ale letos jsem si pořídil bombu a keg a zkusím nucené sycení a porovnám pár vzorků ležených za běžných teplot a v lednici. Odhaduji že by to mohlo být stejné, ale uvidíme.