VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 20. říj 2018 22:18:58
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 9:17:57 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Kolegové, pivovarníci...prosím o radu.

Založil jsem úplně svou první várku a hnedle se mi podařila nemilá věc. Lednice chladila jak divá a do rána jsem měl v nádobě teplotu okolo 3°C.
Kvasnice mám http://www.domacimikropivovary.cz/kvasn ... ms-35.html
a měly by bezpečně pracovat od 12-22°C. Ublíží tak nízká teplota kvasnicím nebo jen zpomalí jejich rozjezd?
Mám ještě jeden balíček těchto kvasnic, přidat je tam?

Moc díky za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 12:42:34 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
uspíš je,vyhoď to z lednice a nech to kvasit :D

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 13:02:54 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Díky :).

To jsem přesně udělal, teď mám v nádobě cca 14°C, tak snad se chytí ;).
Nerad bych si zkazil své první "vaření" :).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: sob 02. črc 2016 8:48:29 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Tak mi to "kvasí" cca 5-6 dní a zatím nic moc, hladina není ani celá pokryta dekou - viz foto: http://www.jpeg.cz/obrazek/es7L

Nádobu mám v lednici. Na noc zapínám - teplota klesá obvykle k cca 12°C (jednou na 10°C). Přes den vypínám - teplota se pohybuje cca 12-16°C. Ideální teplota kvašení mých kvasnic je 14-17°C. Ve čtvrtek jsem měřil hustotu a naměřil jsem 1025 (nicméně mladina měla při hladině dle teploměru 17°C).

Přidat další baliček kvasnic a provzdušnit? Někde jsem četl, že kvašení může trvat i 14 dní...
Co radíte? Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2016 13:00:05 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Co jsi vařil? Stupňovitost? Denní úbytek měříš? Kde to máš uložené(mistnost), kolik je v ní stupňů? Výkyvy teplot tomu moc neprospívají........

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2016 20:45:33 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Jedná se o můj první pokus, takže začínám s koncentrátem.

Namíchal jsem 23 l z koncentrátu od Mistra Sládka - Sládkův ležák, spodní-světlý, 1,7 kg. Nedával jsem maltózu ani dextrózu, ale dle doporučení (které je i v návodu k ležáku) jsem přidal MS sladový výtažek, tekutý - jantarový.
Kvasnice jsem použil ty přiložené, sušené LAGER MS-35; přikoupil jsem ale jeden balíček navíc, kvasnice byly rozkvašeny a aplikovány dle požadovaných teplot.

Nádobu mám v lednici, která je v garáži (teplota 25°C). První den se mi stalo, že jsem nádobu zchladil na 3°C a zastavil kvašení. Od té doby to mám přes noc v lednici, cca 12°C . Přes den vytahuju, dám dekl se zátkou, teplota se pohybuje cca 12-16°C. Kvasnice by měly pracovat při teplotách 12-22°C, optimum 14-17°C.
Počáteční hustota 1040. Denní úbytek jsem ve své začátečnické naivitě nezjišťoval, myslel jsem, že mi to zakvasí, udělá se deka a pak že to budu sledovat... Jediné měření jsem udělal asi 2 dny zpět, naměřil jsem 1025. V měření bych pokračoval, ale jaksi jsem popravil hustoměr a zítra si pojedu pro nový.

Vytahováním z lednice jsem myslel, že se přiblížím k optimu kvašení. Pokud tomu výkyvy nedělají dobře, můžu to nechat v lednici, ale předpokládám, že když nádobu nechám dlouho v lednici, tak teplota klesne k 10-11°C.
Pomohlo by i něco jiného? Třeba přidat ještě jeden sáček kvasnic? Nebo přidat dextrózu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: pon 04. črc 2016 20:49:14 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Tak dnešní měření - hustota 1018.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2016 23:38:28 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Dneska cca 1016.
Zdá se že to kvasí, ale pomalu...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2016 9:38:19 
Offline

Registrován: pon 01. čer 2015 17:50:52
Příspěvky: 23
Ke konci to vzdycky jede uz pomalu. Pokud nechces pridavat cukr na nasyceni, tak je nejvyssi cas stocit...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz