VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 11. pro 2018 11:13:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: pon 05. úno 2018 12:14:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Pozeral som ci sa tu nerozoberala tato tema, ale ziadny prispevok som nenasiel tak som si dovolil zalozit novy.
Po vrchne kvasenych pivach som zacal robit leziaky a tak som trosku zbieral info na nete kto to ako robi a tak. Narazil som na tento zaujimavy clanok na temu zrychleneho procesu vyroby leziakov. Tu na fore som nic na tuto temu nenasiel, zda sa ze vsetci robite leziaky klasicky. Je to celkom zaujimava tema do diskusie. Skusal ste niekto zrychlenu fermentaciu u leziakov? Pokial ano s akymi vysledkami?

Tu je spominany clanok:
http://brulosophy.com/methods/lager-method/

A tu zas experiment s porovnanim zrychlenej a klasickej metody.
http://brulosophy.com/2016/09/19/lager- ... t-results/

Ja som zatial svoj prvy leziak robil zrychlene, teraz kvasim druhy uz klasicky. O svojich poznatkoch poreferujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: úte 06. úno 2018 2:23:40 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
ahoj, ja sa tomu trochu venujem... kazdopadne je tazke porovnavat lezak odkvaseny tradicne a zrychlene pokial ich nema clovek priamo pred sebou a kostuje to. myslim si, ze to bude asi podobny boj ako "infuzne vs dekokcne vareny lezak". Tuto schemu zrychlenej produkcie lezaku mimochodom v najnovsej verzii "How to Brew" (4 vydanie) spomina aj Palmer.
Dalsia vec, ze tie odkazy, ktore si sem dal su fajn (ja ich citam tiez), lenze s odstupom casu, tak ako ma sfukol PIvo (vid. http://varimpivo.cz/viewtopic.php?p=31257#p31257) sa aj ja priklanam k nazoru, ze amici poznaju spodne kvasene pivo inak ako my.
Pre amika moze by ukazka pilsenu dajme tomu Heineken, pre mna to je povedzme Pilsner Urquell a momentalne som v Nemecku (Braunschweig) a v miestnom pivovare som dostal "Pils" kalny ako weissbier s chutou niekde medzi Kellerbier a burciakom niekde na urovni 20 IBU.
Tak si potom vyber....
Ale spat k teme...treba vyskusat...ja som v podobnej faze ako ty...skusam aj tuto variantu (trochu skepticky). Nakoniec to nie je nic ine, len diacetyl pauza v polovici kvasenia.
Ten skepticizmus vyplyva najma z toho, ze keby tato metoda fakt fungovala a bola tak super, tak by to vyskumaky (vyskumne ustavy/ vedci / pivovary) uz davno mali objavene a zaradene do denneho programu.
Staci si chytit do ruky (googlu) hocaku vedecku literaturu ohladom kvasenia a kvasiniek a homebrewer introspekcie zdatny obratom zisti, ze to, co my tu robime je len hranie sa na takom malickom uzemi pieskoviska s nastrojmi typu kladivo, kde je nutny mikroskop.
Ale snazime sa :) a vieme urobit dobre pivo., niekori :)
Kazdopadne, hod prispevok, ako to dopadlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: úte 06. úno 2018 7:05:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Tak som ochutnal tu prvu varku a je esterova dost. Je to este cerstve pivo ale nieje to len tym. Bolo tam viac veci, ktore to ovplyvnili.
- underpitching
- vysoka zakvasna teplota

Je mi jasne ze je to vyzkum na vela varok, kym sa clovek doberie k nejakemu rezultatu. Najprv sa musim dopracovat k slusnemu leziaku standartnymi metodami (co tiez nebude lahke) a potom laborovat kde sa da (a ci vobec) proces urychlit z minimalnym dopadom na vysledok.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: stř 07. úno 2018 13:56:10 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
sanc0 píše:
Tak som ochutnal tu prvu varku a je esterova dost. Je to este cerstve pivo ale nieje to len tym. Bolo tam viac veci, ktore to ovplyvnili.
- underpitching


Potom, co jsem si sestrojil z větráku do PC a z teflonového míchátka z ebay svou první laboratorní míchačku, pravidelně rozkvašuji 24-48h kvasinky a musím přiznat že kvalita výsledného piva se zvedla. Ten underpitching jsem si neuvědomoval, ale teprve po změně jsem si to musel přiznat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: stř 07. úno 2018 19:06:29 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
dej sem foto a trochu nějaký popis , nesoukromniči :) .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: stř 07. úno 2018 21:24:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Tiez ma to zaujima. Vetrak z PC je mi jasny, "teflonove michatko z ebay" uz nie. To myslis včelku?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 9:04:16 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
dajte si do googlu "diy magnetic stirrer". tymto sposobom sa pripravuju startery (pomnozenie kvasiniek) za ucelom dosiahnutia dostatocneho poctu kvasnicnych buniek pre zakvasenie.
vyuziva sa najma pri lezackych kvasinkach
video trebars tu: http://homebrewacademy.com/how-to-make-a-yeast-starter/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: pát 09. úno 2018 7:56:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Miesadlo z ventilatoru PC a magnetu HDD mam urobene uz dlhsie aj ked som ho este nepouzil. Nerozumel som pojmu "teflonove michatko z ebay" ale zrejme mal na mysli vcielku miesadla. Ja som sa pytal len preto, ci to nieje nejaka nova vychytavka ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: pon 12. úno 2018 13:38:11 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
sanc0 píše:
Miesadlo z ventilatoru PC a magnetu HDD mam urobene uz dlhsie aj ked som ho este nepouzil. Nerozumel som pojmu "teflonove michatko z ebay" ale zrejme mal na mysli vcielku miesadla. Ja som sa pytal len preto, ci to nieje nejaka nova vychytavka ;)


Omlouvám se za pozdní reakci. Teflonovým míchátkem jsem měl na mysli toto: https://www.ebay.com/itm/45mm-Magnetic- ... SwK-pZr5jp


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zrychlena metoda vyroby leziakov
PříspěvekNapsal: sob 31. bře 2018 7:07:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Po 4 varkach leziakov co som poslednu dobu varil by som sa k metode zrychlenej vyroby vyjadril asi tak, ze co sa tyka kvasenia, tak tam nieje nejak extra co urychlovat kedze za 7 dni mam vykvasene aj bez zvysovania teploty (nekvasim do mrte ale na zvyskovy cukor 4-4,5). Sytenie sa da urychlit tym ze sa stocene pivo necha 24-48hod pri teplote cca 20°C potom k zbytku varky do chladnicky (ale zmysel to nema, vid text nizsie). Na pokusnych PETkach ktore som takto nechal som rozdiel v chuti oproti ostatnym (7 dni pri 10°C) nepozoroval, rozdiel v tvrdosti petky samozrejme bol (lezanim sa rozdiel stracal). Co sa tyka lezania tam cas neo... es. Kludne tu poslem fotku 14 dnoveho piva ktore bude slusne cire ale chutit bude inak ako 6 tyzdnove a urcite inak ako 12 tyzdnove (z mojich som take este nepil, caka ma v pivnici na chalupe :)). Takze rezultat je taky ze nieje problem vypit 14 dnovy "leziak" ktory bude aj celkom chutny, ale ja si radsej pockam, lebo viem ze to ma zmysel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz