VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 08. dub 2020 9:19:34
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2017 15:30:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 368
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mám pocit, že už se to tady někde probíralo (nebo to bylo na FaceBooku?). Co se připálenin týká, je to pravděpodobně vystíráním při nízkých teplotách...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 18. úno 2017 15:00:41 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 15:25:23
Příspěvky: 5
začátek na 45...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 18. úno 2017 18:27:59 
Offline

Registrován: sob 18. úno 2017 18:18:01
Příspěvky: 1
Podle mě je to určitě moc jemným šrotováním. Vařil jsem asi 4x v GF bez větších připálenin (troška se na dně vždycky připeče, ale to jde sundat jen houbičkou), ale pak jsem se jednou rozhodl vařit Weizenbock a šrotoval jsem si poprvé slad sám. Přehnal jsem jemnost mletí a navíc díky pšenici bylo spousta mouky bez pluh. Dopadlo to docela katastrofálně :) Několikrát se mi sepla pojistka, na dně se připálila obrovská vrstva, kterou jsem nemohl dostat dolů ani perkarobnátem, jedlou sodou, kyselinou citronovou, ani louhem. Nakonec pomohlo to postupně odsekávat rádýlkem na pizzu a postupně drhnotu drátěnkou na nerez. Výsledný pivo mělo připálenou a kyselou chuť, takže s tím, že se ta připálenost přenáší i do chuti piva souhlasím.

Od té doby jsem si šrotoval ještě 2x a dávám si pozor, aby to bylo pro GF co nejméně našrotované. Radši risknu nižší výtěžnost, než zase takovouhle připáleninu. Zároveň má to hrubší šrotování i vliv na průtok sladiny. Stíhá to pak protékat přes koš a přes přepad neteče skoro nic.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2017 23:44:41 
Offline

Registrován: pát 30. pro 2016 12:28:19
Příspěvky: 6
Ja dneska varil poprve s GF a namleto jsem mel ze sladovny Kounice.

Mam tam pripaleninu pres tretinu toho vnitrniho kruhu, ale asi jsem si to zapricinil tim, ze jsem prepad zamackl moc do kapaliny, takze vlastne nebyl vubec videt a byl pod hladinou. Teplota pro vlozeni sladu byla 40...pak 62

Houbickou to neslo cele dat pryc, tak to zkusim nechat pres noc odmocit a uvidime.

Kazdopadne par sedivych vlasu z vareni mam, ale snad to dopadne dobre.

Take jsem cetl, ze nekteri vari jen na nizsi vykon i pri prechodu na vyssi teploty i pri chmelovaru, to by ale asi znamenalo zahodit connect control box.

Mate nekdo connect control box a varite jen s prepinacem na mash misto normal, jestli to vypne automaticke prepinani vykonu?

_________________
Domácí pivovar LAMA
Zdiby


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 7:23:59 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 15:25:23
Příspěvky: 5
Filip píše:
Podle mě je to určitě moc jemným šrotováním. Vařil jsem asi 4x v GF bez větších připálenin (troška se na dně vždycky připeče, ale to jde sundat jen houbičkou), ale pak jsem se jednou rozhodl vařit Weizenbock a šrotoval jsem si poprvé slad sám. Přehnal jsem jemnost mletí a navíc díky pšenici bylo spousta mouky bez pluh. Dopadlo to docela katastrofálně :) Několikrát se mi sepla pojistka, na dně se připálila obrovská vrstva, kterou jsem nemohl dostat dolů ani perkarobnátem, jedlou sodou, kyselinou citronovou, ani louhem. Nakonec pomohlo to postupně odsekávat rádýlkem na pizzu a postupně drhnotu drátěnkou na nerez. Výsledný pivo mělo připálenou a kyselou chuť, takže s tím, že se ta připálenost přenáší i do chuti piva souhlasím.

Od té doby jsem si šrotoval ještě 2x a dávám si pozor, aby to bylo pro GF co nejméně našrotované. Radši risknu nižší výtěžnost, než zase takovouhle připáleninu. Zároveň má to hrubší šrotování i vliv na průtok sladiny. Stíhá to pak protékat přes koš a přes přepad neteče skoro nic.



Souhlas... Budu se snažit to u šrotování řešit a navíc asi bude lépe vzít to přes sejtko...
Jinak uvažuji zkusit naohýbat relativně tenký nerezový drát a prostrčit ho poklicí, přepadem a trubkou až dolu a občas zatočit - míchat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 04. bře 2017 20:02:42 
Offline

Registrován: sob 10. bře 2012 17:27:06
Příspěvky: 57
Bydliště: B.Bystrica
Ahojte.Ja sa chcem informovať ako to je z receptom ako sa zadava v tej novej riadiacej jednotke.Mam zaujem kúpiť GF aj ked to čo tu čítam ma dosť sklamalo.Za tie peniaze.Lebo som myslel ze to je bezproblémové varenie.Čo som čítal tak z Androidom to zatiaľ nefunguje čiže to si musim kúpiť ešte aj iphone? A čo Windows? Vopred dakujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 7:23:33 
Offline

Registrován: pát 28. srp 2015 7:33:44
Příspěvky: 4
Já jsem neměl na androidu problém. Zadat průběh vaření, poslat do GF a vařit. Je pravda, že i výrobce píše o problémech na Androidu, ale já jsem nic nezaznamenal. Jinak rmutovací schéma se dá zadat přímo v control boxu na GF a žádný telefon není potřeba.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 25. bře 2017 12:40:36 
Offline

Registrován: sob 25. bře 2017 12:37:40
Příspěvky: 1
Ahoj, zkoušel tady někdo prakticky vařít dekokcí v GF? Zatím jsem tady viděl pár zmínek, ale žádný výsledek. Zajímala by mě zkušenost. To, jestli to má nebo nemá smysl, se tady probíralo myslím docela dost :)
Předem díky :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: úte 06. čer 2017 4:57:31 
Offline

Registrován: pát 03. čer 2016 18:45:08
Příspěvky: 8
Nemám GF, ale Dekokci v jedný nádobě prostě z technologických důvodů nelze. 1/3 díla se rmutuje v jiné nádobě a 2/3 odpočívají při teplotě xy v druhé nádobě. Nevím jak velký má GF vypouštěcí kohout, ale pokud s ním lze vypustit hustý rmut (asi nejde je v sítu že?) tak 1/3 povařit jinde nebude problém, obecně vzato všechny tyhle mini a mikro jsou na infuzi ..... dekokce je technologicky složitější.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pon 24. črc 2017 14:22:05 
Offline

Registrován: pát 06. srp 2010 13:36:17
Příspěvky: 115
Bydliště: Nymburk
Vosounek píše:
Nemám GF, ale Dekokci v jedný nádobě prostě z technologických důvodů nelze. 1/3 díla se rmutuje v jiné nádobě a 2/3 odpočívají při teplotě xy v druhé nádobě. Nevím jak velký má GF vypouštěcí kohout, ale pokud s ním lze vypustit hustý rmut (asi nejde je v sítu že?) tak 1/3 povařit jinde nebude problém, obecně vzato všechny tyhle mini a mikro jsou na infuzi ..... dekokce je technologicky složitější.


Asi nebude tak velky problem odebrat cast husteho dila do druheho hrnce, zbytek dila ponechat na stejne teplote a udelat dekokci, ne?
Proste vypnes cerpadlo, zvednes viko se sitem, odeberes cast rmutu a hura s tim na sporak.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz