VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 21. lis 2018 1:21:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: stř 05. črc 2017 17:47:02 
Offline

Registrován: sob 10. bře 2012 17:27:06
Příspěvky: 57
Bydliště: B.Bystrica
A čo je tam iné?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 7:20:51 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Recirkulace funguje jinak, tekutina je protlačovaná vrstvou sladu odspoda nahoru.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 20:01:22 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Přesně tak. Jedná se o takzvané míchaní tlakem. Tekutina je vytlačována přes koš se sladem a přepadá zpátky. GF (aspoň mám ten dojem) čerpá tekutina z pod koše a vhání jí nahoru nad slad. Výsledek asi bude podobný. SB přišel dřív a je taky o dost dražší.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: ned 16. črc 2017 21:54:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Zdar. Tak vaří se v tom parádně. Na první all-grain bezproblémové a celkem i bezstarostné. Zase přidávám pár poznatků:

  • Chtěl jsem dát 20 litrů na 6,4 kg sladu - nešlo to rozmíchat, jak to bylo husté - dost vody je pod vnitřním košem a mezi stěnami. Musel jsem ještě 2 litry přidat. Minimálně teda 3,5 l/kg, klidně i víc. Průtok byl ale celkem plynulý, pokud jsem to nepustil naplno tak to nedosáhlo přepadu (použil jsem celou složenou trubku).
  • Nejnižší nastavitelná teplota je 50°C.
  • Po scezení mi přišlo, že ve sladině plave dost bordela ze sladu, po chmelovaru jsem tam už nic neviděl, ale možná se všechno schovalo do chmelového mláta. Mlel jsem cca na 1,15 mm (přepočet z palců a nastavení na mlýnku, nemám nic na měření rozpětí).
  • Připálené na dně skoro nic nebylo. Lehce kolečko uprostřed, ale šlo to v pohodě hubkou bez větší námahy.
  • Odpar při chmelovaru 4 l/hod (z 30 na 26 litrů).

Jestli vás ještě něco zajímá, klidně napište :)

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Ležák #1 12° Czech Amber Lager
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: pon 24. črc 2017 22:08:51 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Kto mate Klarstein Mundschenk mozte sa pridat do jeho CZ/SK facebookovej skupiny:
https://www.facebook.com/groups/978911212212354/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: čtv 31. srp 2017 23:25:39 
Offline

Registrován: pon 21. srp 2017 13:56:57
Příspěvky: 20
mithe píše:
Zdar. Tak vaří se v tom parádně. Na první all-grain bezproblémové a celkem i bezstarostné. Zase přidávám pár poznatků:

  • Chtěl jsem dát 20 litrů na 6,4 kg sladu - nešlo to rozmíchat, jak to bylo husté - dost vody je pod vnitřním košem a mezi stěnami. Musel jsem ještě 2 litry přidat. Minimálně teda 3,5 l/kg, klidně i víc. Průtok byl ale celkem plynulý, pokud jsem to nepustil naplno tak to nedosáhlo přepadu (použil jsem celou složenou trubku).
  • Nejnižší nastavitelná teplota je 50°C.
  • Po scezení mi přišlo, že ve sladině plave dost bordela ze sladu, po chmelovaru jsem tam už nic neviděl, ale možná se všechno schovalo do chmelového mláta. Mlel jsem cca na 1,15 mm (přepočet z palců a nastavení na mlýnku, nemám nic na měření rozpětí).
  • Připálené na dně skoro nic nebylo. Lehce kolečko uprostřed, ale šlo to v pohodě hubkou bez větší námahy.
  • Odpar při chmelovaru 4 l/hod (z 30 na 26 litrů).

Jestli vás ještě něco zajímá, klidně napište :)


Je ten přepad trubkou během vaření nutný?
Hrnec mám (HOPCAT 50L verze), dosud jsem ale nevařil ... zkoušel jsem jen test s vodou, kde se to chová tak, že hladina je vždy stejná i když reguluji průtok škrcením kohoutu. Videa kde vaří jsou různá ... takže fakt nevím jestli vařit s přepadem nebo ne. Mám dojem, že by čerpadlo mělo čerpat po celou dobu vaření, průtok by měl být rozumně přiškrcen ale trubkou uprostřed by to nemělo protékat protože pak to nejde přes slad ale jaksi okolo. Můžete mi to někdo osvětlit ... než začnu vařit? Jasné je mi jen, že na vyústění dám hadičku a tu ponořím ... aby nedocházelo ke zbytečnému okysličování --- pak že slad varem asi o něco nabude a to může zvednout hladinu ale je ten přepad trvale žádoucí, nebo k němu může dojít a nemusí a nebo je potřebný? Díky, díky :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: pát 01. zář 2017 7:38:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Přepad vidím jen jako pojistku, kdyby to neprotékalo dost rychle. Lepší je, když to teče sladem. Pokud by to ale protékalo hodně pomalu a čerpadlo by muselo být přiškrcené na minimum, tak bych se trochu bál připalování - proto tam je asi ta možnost nechat to jít i přepadem.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Ležák #1 12° Czech Amber Lager
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: pon 11. zář 2017 15:14:47 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
elekele: zkusenost mam s GF, ale v tomhle je to stejne... V zadnym pripade to neskrt, pokud ti to hure protyka sladem, tak to musi jit pres prepad, jinak ti hrozi, ze bude dole malej proud a pripali se to.

Navic prepad pri plnem toku nikterak nesnizuje mnozstvi tekutiny, ktera prochazi sladem, sladem protece co jde, jen zbytek navic jde prepadem... Zamysli se nad tim :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klarstein Mundschenk
PříspěvekNapsal: pon 11. zář 2017 18:21:31 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
vemec píše:
Navic prepad pri plnem toku nikterak nesnizuje mnozstvi tekutiny, ktera prochazi sladem, sladem protece co jde, jen zbytek navic jde prepadem... Zamysli se nad tim :)


Presne tak, tiez to stale tvrdim ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz