VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. lis 2017 22:55:00
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: úte 07. lis 2017 1:52:21 
Offline

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 4
Dnes som varil svoje prve pivo, psenicne zo surovin. Dosiahol som na prvy krat myslim solidnu vytaznost, nejakych 68% (slad/extrakt). Vsetko slo celkom fajn, urobil som sice par chyb, slad mohol byt jemnejsie namlety, kvasnice som si mohol pripravit skor v predstihu ale to su drobnosti. V uplnom zavere som to ale totalne pohnojil. Schladzoval som mladinu vo vani (chladic este nemam) mal som v nej ponorene cidlo digitalneho teplomeru. Teplota krasne klesala, az display ukazal hodnotu 26°C. Vravim si super, mam to vychladne, nalial som pripravene kvasnice, poriadne to prevzdusnil a nadobu dal na miesto. Polozil som na nu obycajny izbovy teplomer nech vidim aka je teplota okolia.

Po cca 2 minutach pridem k nadobe teplomer na nadobe ukazal 36°C to uz som vedel ze je zle. Vzal som nadobu nazad do vane, napustil studenu vodu ponoril cidlo digitalneho teplomeru a ten vybehol na 41°C. No pruser. V tom som si uvedomil ako sa to stalo. Ked som meral teplotu pri chladeni cidlo muselo lezat na dne a snimalo nejchladnejsiu cast nadoby. A neviem akym pomatenim zmyslov som nepremiesal obsah nadoby, aby sa teploty zrovnali. No blb.

Teraz cakam ako sa to vyvrbi. Som pripraveny zapravit novu varku kvasnic ale este nepanikarim, pockam do rana co to urobi. Co som cital na http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=67272 kvasnice nemusia byt po smrti. Niektori tam tvrdia ze 120°F (cca 49°C) je vrazedna teplota, niektori zas ze az 140°F kvasinky zabije a 120°F je bod zranenia. No uvidime. Vyzeralo to dost biedne , hladina kludna bez akejkolvek aktivity ale zacina to penit tak snad to holky prezili :-)

Mate nejake vlastne skusenosti s vrazednou teplotou pre kvasnice?

PS: Inak ste super forum, velka vdaka. Vela som sa tu dozvedel a naucil. Asi by som sa do varenia nepustil nemat tu moznost si tu nastudovat veci. Este raz dik.


Naposledy upravil sanc0 dne úte 07. lis 2017 9:54:20, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: úte 07. lis 2017 9:28:09 
Offline

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 4
Tak napriek mojej hluposti prameniacej z neskusenosti to kvasnice ako sa zda dali. Na povrchu krasna pena v hrubke cca 1 cm. Asi jedinym stastim v nestasti bolo ze som na to prisiel hned (po par minutach). Co som aj cital tak k zabitiu kvasnic je potrebna nielen teplota ale aj patricny cas pri danej teplote.

Hladina v kvasnej nadobe.

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: úte 07. lis 2017 20:38:34 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 234
Ahoj, s tímto asi tady nikdo mít zkušenosti nebude. Každopádně jde o to, že kvasnice dostaly pořádný teplotní šok více než 20°C a je to hodně vysoká počáteční teplota kvašení. Neumím si představit, co mohly při takové teplotě vyprodukovat za vedlejší látky, ale třeba to nebude tak špatné. Určitě dej vědět jaký je výsledek, to mě zajímá.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 10:27:01 
Offline

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 4
No to bol "fofr" . Behom 36 hodin mladina prekvasila z povodnych 11° na 3,5°, teplota v spilke kolisala medzi 22-23°C. Stiahol som hnedu deku z vrchu, stocim to poobede a uvidime co z toho vznikne. Ozaj nespomenul som ani o ake kvasnice ide, ale kedze je to psenica tak som pouzil klasiku WB-06.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 12:54:56 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 43
Bydliště: Budějce
HTF - high temperature fermentation :ugeek:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aka teplota zabije kvasnice?
PříspěvekNapsal: ned 12. lis 2017 16:36:25 
Offline

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 4
Dnes som tu moju varku HTF :) ochutnal po styroch dnoch sekundarnej fermentacie a je to pitne, urcite to v kanale neskonci. Dost citit kvasnice, mozno sa to este upravi ked to dam odlezat do chladu. Kvasim teraz dalsiu varku hefeweizenu, tentokrat vsetko klaplo tip top, kvasim treti den pri 18° C. Po troch dnoch som na 6°P z povodnych 11,5°P. Naschval to nechavam pri nizsej teplote kvasenia, chcem vidiet rozdiel oproti teplote 22-23 pri ktorej som kvasil predoslu varku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz