Zítra naložím toto pivko, tak se chci ještě poptat, jak s chmelením: Chmelit chci Sládkem - nemám nic jiného, takže pouze sládek. Jak se počítá hořkost, když na pixle je uvedeno, že pivo má cca 25-35 IBU na 23l, a já to přichmelím o dalších 20IBU, bude to pak logicky pouze součet těchto hodnot? Počítám, že to naředím na 20l, část odleju na chmelovar (cca půlku = co se mi vejde do hrnce). Podle kalkulačky jsem si spočítatal, že když přidám 25g Sládka na na 3x (90min. 10g, 60min. 5g, 30min 10g) tak výsledek by měl být o 20IBU větší? +nezapočítal jsem, že budu mít menší koncentraci (ne 23l, ale 20l) a pak taky se chci zeptat, jaký je rozdíl, mezi mým postupem a postupem, kdy bych chmelovar dělal v celém objemu mladiny..
A dle Vašich předchozích zkušeností, bude toto chmelení ok, nepřepísknu to? Podle orientačních hořkostních tabulek by to mělo tedy dát nějakých 45IBU, což je horní hranice pro ležáky plzeňského stylu.. počítám dobře? Díky
|