VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 11:43:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: ned 04. čer 2017 11:22:33 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 19
co se týká cideru tak opravdu ten pravej cider tak jak má být je takový kde od začátku do konce skvasí při nizkých teplotách , průběžně se přetáčí a čeří . Nepoužívám kvasnice , ty pracují až od 15 st výše a to je špatně. Tohle všechno používají firmy a obchodníci kteří potřebují aby cider vydržel co nejdéle a snesl vysoké teploty po nalahvování , proto se nechá kvasit s kvasnicemi při teplotách kolem 20 st , prokvasí na drn , potom se ředí ,aby nebyl tak vysokej obsah alkoholu, dále se čeří a přidává cukr a to hlavní , že se pasteruje a tím se všechnio zabije a nakonec se musí uměle dosytit , aby to trochu zákazníkovi pěnilo . Je to podobné jako s pivem , pasterovené prostě vydrží ,ale nedosahuje opravdu kvality klasického piva ve kterém jsou živé kvasnice . Jestli chcete opravdu kvalitní nefalšovanej a přírodní cider nechte divoce kvasit, včas přetáčejne , nelezte s teplotou přes 13 st , cider bude mít stále dostatek kvasnic ,aby jemně perlil, samozřejmě je to náročnejší na skladování ,ale je to to , co má smysl . Pasterovanou , nasycenou a přefiltrovanou šťávu opravdu nechci a můžou vám napsat na etiketě co chtějí, kdo trochu něco ví o kvasných procesech a fermentaci a kvašení , pasterizaci a sycení ,tak ví ,že takovéto produkty sice možná jsou chuťově lepší ,ale z té přírody tam už nic moc nezbude. Dělám cider roky a připravuji časosběrné video kde by jsem v průběhu roku chtěl popsal jednotllivé kroky jak na správný cider , tak aby se mohlo říct - tak tohle je opravdu přírodní cider tak jak má být a který obsahuje všechny přírodní látky které cider delají ciderem a jsou našemu tělu prospěšné. Zdar a sílu všem .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 10. říj 2017 13:47:44 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 13:38:54
Příspěvky: 1
Ahoj, mám dotaz. Po několika várkách piva z koncentrátů (které dopadly skvěle) jsem zkusil Cider z koncentrátu Mixed Berries Flavoured Cider od Bulldog. Kvasil mezi 19 - 21°. Stáčel jsem ho cca po 11 dnech úplně suchý (1000) do nových plast lahví na pivo (hnědé), přidal dextrozu, dezinfikoval lahve (poprvé ne chlorem ale kyslíkem) - prostě vše jako pivo. Teď po cca měsíci po stočení je v lahvích stále docela kalný a hlavně má divnou "plastovou" vůni. Chuť je docela ok. Kde je problém? Lahve mám na stojáka na chalupě v chladu.

Dík za radu, HonzaP


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 17. říj 2017 7:30:04 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 19
No jestli řikáš plastová vůně tak to je divný z tvych plastových lahví to určitě nebude , spíš by jsem si tipnul ,že jsi si to přinesl z toho koncentrátu a jeví se to jako dosti pravděpodobné , co se týká kalnosti ,tak cider je především o neustálém přetáčení . Je chybou ho stáčet při pokojové teplotě, je potřeba ho umístit do nízké teploty max 5 - 7 st aby se omezilo kvašení a také aby došlo k čiření cideru . Obecně jemné kaly se začnou usazovat až při nižších teplotách a při pokojové teplotě toho nikdy nedodáhneš a potom ho máš stále kalný a je třeba ho i 3- 4 x stočit , aby se omezili kvasinky, které ,ale i v čirém cideru stále jsou pakliže neprovedeš jemnou filtraci nebo pasterizaci . Této přítomnosti kvasinek využiješ tak ,že při lahvování přidáš na půl litru cideru lžičku cukru a uzavřeš a tím dojde k druhotnému kvašení . Další možností je, že přeleješ cider do kegu nebo kyvety a dosytíš uměle CO 2 a pak pod tlakem stočíš do lahví, přeferuji ale první způsob ( jako pravé šampaňské kde se CO 2 získává přírodním kvašením). Nicméně moje záverečná rada zní, nech koncentráty koncentrátama , kup si jabka , jestli nemáš vlastní zdroj, daj se na podzim koupit okolo 5 Kč za kg na internetu , zajeď s nima do moštárny a udělej si svůj vlastní cider . Tak hodně zdaru .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz