VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 21. říj 2019 11:51:55
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: dlouhé kvašení?
PříspěvekNapsal: čtv 04. dub 2019 16:35:17 
Offline

Registrován: čtv 04. dub 2019 16:18:41
Příspěvky: 3
Vařím své první pivo (z koncentrátu) a potřebuji radu. Dostal jsem sadu na vaření piva z pivoteka.cz. V návodu je udáno, že kvašení probíhá týden až deset dnů. Já ho mám cca 4 týdny a stále kvasí (teplota kolem 22-23° C). Z pivotéky mi říkali, že dokud pivo bublá, mám ho nechat být. Mě se to ale nějak nezdá - na hustoměru už pivo ukazuje lahvování

Obrázek


Mám čekat až pivo dobublá nebo už ho mám lahvovat? od poslední ochutnávky chuti před týdnem začlo mít mírně nakyslou chuť, opravdu mírně (snad jsem už neprošvihl dobu stáčení a teď se pivo už jen kazí). Nerad bych vše musel vylívat. Děkuji za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: dlouhé kvašení?
PříspěvekNapsal: čtv 04. dub 2019 17:29:04 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
4 týdny kvašení je opravdu moc,nevím co ti z toho vyjde,ale dle foto maš vykvašeno,stáčej s dextrozou ,6gr/1lt,držím palce

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: dlouhé kvašení?
PříspěvekNapsal: úte 30. dub 2019 16:17:35 
Offline

Registrován: čtv 04. dub 2019 16:18:41
Příspěvky: 3
narab píše:
4 týdny kvašení je opravdu moc,nevím co ti z toho vyjde,ale dle foto maš vykvašeno,stáčej s dextrozou ,6gr/1lt,držím palce


Díky za radu, stočil jsem. Ale předpokládal jsem, že při stáčení bude v kvasné nádobě dole hnědý kal - byl tam úplně bílý, prostě usazené kvasnice. Asi 14 dnů po stočení jsem jedno pivo otevřel na test a mělo kyselý ocas (ale ne nějak šíleně moc). Teď o víkendu, cca po měsíci jsem dal další vzorek a řekl bych, že kyselost se přeměnila na hořkost. Dával jsem ochutnat i ostatním a prý to je docela pitelné pivo. Kal se usadil a je i docela čisté. Jen mám problém s malou pěnivostí - nebo spíše rychlou. Připomíná to šampus - pěna není hustá a rychle zmizí. Bublinky uvnitř jsou celkem rychlé a velké. Je možné, že je to stále zráním a zlepší se to třeba za další měsíc, když bude pivo odpočívat? Díky!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: dlouhé kvašení?
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2019 20:17:30 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Nasycení bude asi dostatečné. Velké a rychlé bubliny bych čekal kdybys to podával teplé, ale to asi ne že? Nestabilní pěna je pak o složení mladiny, což nemáš u koncentrátu možnost ovlivnit, zkrátka tam nejsou ty správné proteiny, které by pěnu držely.
Nejúčinnější pomoc pro pořádnou pěnu je studené chmelení, což můžeš použít i při výrobě piva z koncentrátu. Jednoduše si příště objednáš ke koncentrátu balíček chmelu (třeba 30g ŽPČ) a po skončení hlavního kvašení nasypeš nebo dáš v punčoše do spilky, necháš týden a pak teprve stočíš do lahví. Jednak to dodá chmelové aroma a hodně pomůže s tou pěnou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: dlouhé kvašení?
PříspěvekNapsal: pát 03. kvě 2019 16:54:35 
Offline

Registrován: čtv 04. dub 2019 16:18:41
Příspěvky: 3
provazek píše:
Nasycení bude asi dostatečné. Velké a rychlé bubliny bych čekal kdybys to podával teplé, ale to asi ne že? Nestabilní pěna je pak o složení mladiny, což nemáš u koncentrátu možnost ovlivnit, zkrátka tam nejsou ty správné proteiny, které by pěnu držely.
Nejúčinnější pomoc pro pořádnou pěnu je studené chmelení, což můžeš použít i při výrobě piva z koncentrátu. Jednoduše si příště objednáš ke koncentrátu balíček chmelu (třeba 30g ŽPČ) a po skončení hlavního kvašení nasypeš nebo dáš v punčoše do spilky, necháš týden a pak teprve stočíš do lahví. Jednak to dodá chmelové aroma a hodně pomůže s tou pěnou.


Díky za tip, to příště zkusím.
A jak píšeš, pivo opravdu nepodávám teplé, ale vychlazené.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz