VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. lis 2017 22:59:52
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 7:13:54 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 6
Nevařím moc dlouho (tohle bude šestá várka), ale napadlo mě udělat blonde ale s českými chmely, když už jsme v Česku a máme je tak dobré. Níže uvádím zatím nevyzkoušený recept, zkouška proběhne v neděli. Kdyby na tom něco echt nesedělo, budu rád za připomínky. :)

Czech blonde
(cca 30l)
target IBU kolem 28
OG 1,055
plato 13,5°

Slady:
Pale Ale 5,8 kg
Světlý pšeničný 0,34 kg
Cara Hell 0,34 kg
Cara Pils 0,34 kg

Chmely:
(60 min) Premiant 10,2% 23 g
(30 min) Žatecký poloraný 3,81% 17 g
(10 min) Žatecký poloraný 3,81% 17 g
(10 min) Cascade CZ 5,9% 12 g
(5 min) Cascade CZ 5,9% 12 g

Kvasnice:
Safale US 05

Voda:
Hlavní nálev 24 l
Vyslazovací voda 18 l

Postup rmutování:
Vystírka na 35° C
Infuze na 50° C (prodleva 10 min.)
Infuze na 60° C (prodleva 30 min.)
Infuze na 70° C (prodleva 30 min.)
Odrmutování při 80° C

Tak jsem zvědavý, co z toho vznikne. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 9:04:32 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
moje pripomineky:
- na OG 1.055 mi pride 28 IBU dost malo, bude tam asi dost prevladat sladova zlozka (vzhladom k stupnovitosti a pouzitiu CaraHell aj CaraPils), horkost by som urcite dvihol aspon na tych 40 IBU
- vynechal by som pri chmelovare chlemenie pri 30 minutach a prihodil nieco este do Whirlpoolu pri 79 C, kludne tiez kombinaciu ZPC + Cascade po 12g
- neviem od akeho vyrobcu mas slad, predpokladam ze by to mohol byt Weyermann (aspon podla tych karamelovych) kazdopadne moderne slady su uz dostatocne modifikovane, takze nie je potrena vystierka pri 35C a dokonca by som vynechal aj protein rest pri 50C, kludne vystieraj pri prvej cukrotvornej teplote
- odrmutovacia teplota 80C je prilis vysoka, nesiel by som na viac ako 76C, nad touto teplotou si uz koledujes o extrakciu taninov


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 10:25:47 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 6
Super, díky moc za rady. Hlavně s odrmutovací teplotou. 80 °C jsem někde vyčetl a od té doby se toho držel, zkusím tedy 76 °C.

Základní pale ale slad používám ze Záhlinic, ale mám možnost sehnat i Weyermann. Mohl by v nich být velký rozdíl?

Co se týká IBU, tak já bych chmelil, ale tohle má být právě takové to pivo pro ženské (manželka nemá ráda hořká piva :D ). Navíc hranice pro blonde ale je IBU 28, tak se to do toho alespoň vleze. Chmelovější bych chtěl udělat příště Amber Ale, ale na to musím ještě vymyslet recept.

EDIT: Vlastně do whirlpoolu by se něco přidat mohlo, dobrý nápad, díky za tip. Nemuselo by to už přidat moc na hořkosti a IBU by zůstalo původní plánované.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 12:16:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Starwalker píše:
Nemuselo by to už přidat moc na hořkosti a IBU by zůstalo původní plánované.


Tak to je samozřejmě otázka do pranice. Dá se to poměrně slušně spočítat a pokud se rozhodneme tomuto přístupu věřit, dá se během chlazení nahnat hořkost docela brutálně.

Například já jsem naposledy vařil SMaSH IPA o hořkosti kolem 62 IBU, kterou jsem chmelil pouze do whirlpoolu (viz screenshot chmelení dole v galerii)...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 12:32:43 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
tie chmele ktore tam mas tak maju dost malo alfa kyselin, ak ich supnes do whirlpoolu pri 80C alebo menej tak narast horkosti bude zanedbatelny


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Czech blonde
PříspěvekNapsal: stř 25. říj 2017 19:03:26 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 6
Tak teď po hodině s IBU kalkulačkou je člověk zase o něco chytřejší. :) Je to zajímavý nápad, chmelit až do whirlpoolu a během něj držet teplotu, aby se z chmele vylouhovalo dost alfa kyselin (zatím jsem vždycky během whirlpoolu hned chladil, tak mi to chvilku nedávalo smysl, teď už chápu).
Každopádně přihodím ty chmely během kontinuálního chlazení, snad se z nich dostane do piva nějaké aroma, ale hořkost jen mírně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz