VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 25. led 2022 14:52:52
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: úte 11. led 2022 16:28:17 
Offline

Registrován: čtv 25. lis 2021 8:20:20
Příspěvky: 13
Nazdar. Vařil jsem podle receptu nějaké Amber ale kde se kvůli pěně přidává nesladovaná pšenice. Protože jsem se ale bál že se to bude špatně zcezovat - že mi to lepek z pšenice zalepí, našrotoval jsem ji na hrubo a trochu zvedl dávku, protože z hrubé se tolik škrobů nevylouhuje.
Po zcezení bylo pivo pěkné čisté, zcezování proběhlo bez problémů ale po chmelovaru je z toho mlíko. Navíc to dlouho kvasí. Dával jsem US-5 kvasily od začátku perfektně, držel jsem to první 4 dny při dolní hranici , v teplotě 17 C a pak jsem do pokoje pustil 20 od vedle aby to prokvasilo víc do konce jenomže teď to kvasí 10 den a jede to furt. Pěna je furt vysoká a hustá. Na začátku to mělo 14 brix a teď už měření refraktometrem nedává smysl. Hustoměr momentálně nemám.

A teď proč to píšu... Má smysl čekat, že se to po dokvašení vyčeří a nebát se nechat to ještě na kvasnicích,. Nebo to kvůli té pšenici prostě zůstane kalné (i když mladina byla celkem čirá s pěknou barvou) ?
Jde prakticky jen o estetiku, chuťově to vypadá na úspěšnou várku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2022 12:07:00 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 85
No zakalu sa podla mna nezbavis...bude sposobeny nesladovou psenicou. Ked sa bojis scedzovania, pouzi radsej ryzove supky. Skusal som to s nimi a pri sypani 50% psenice nebol ziaden problem. Odhadovat zmenu mnozstva na zaklade srotovania je dost odhadov :)

Co sa tyka merania refraktometrom - potrebujes to prepocitat, lebo alkohol tiez ovplyvnuje lom svetla. Skus napriklad toto: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Zadas OG (14 v tvojom pripade) a aktualne nameranu hodnotu a vypocita ti to realnu hustotu. S hustomerom uz nekvasim - refraktometer funguje vyborne (skontrolovany vypocet aj meranim hustomerom a sedi to).

Dokvasene je vtedy, ked sa nemeni hustota. Ked ti neide o presne cislo, kludne to sleduj refraktometrom aj bez korekcneho prepoctu. Ak sa hodnota nezmeni 2 dni, mas dokvasene a dlhsie lezanie na kvasinkach nicomu nepomoze a mozes to stacat. Ak sa hustota meni, tak treba este vydrzat. Teplotu kludne zvys, ak mas moznost.

A mimochodom - kalnost pri pive nieje vobec na zavadu...skor naopak ;) moje piva su zase az prilis cire.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2022 14:37:35 
Offline

Registrován: čtv 25. lis 2021 8:20:20
Příspěvky: 13
Dík za odpověď.
O nutnosti přepočítat brix přes koeficient vím používám ten na http://www.brewcalcs.com dole vlevo. Má sice jen přednastavený pevný koeficient 1.04 ale pro základní představu o hustotě to stačí.
U vykvašeného madého piva jsem si ale nebyl moc jistý přesností měření refraktometrem, protože se mi to měření od měření trochu hýbe i nahoru nejen dolu jak by mělo.

V receptu té pšenice bylo 10% Tak mě překvapilo jak moc je to kalné když jsem šrotoval jen na hrubo abych omezil procento mouky. Zvedl jsem sice dávku na 15%celkové váhy sladu ale stejně jsem takový zákal nečekal.
Jak ale píšeš, důležitá je chuť, ne křišťálová prúzračnost. A ta chuť, když si odmyslím ocas čerstvých kvasnic , vypadá moc dobře.

Sebral jsem deku a do druhého dne se na hladině vytvořil další povlak, takže dokvašeno ještě není, i když už to je 11. den. Asi je znát to, že jsem první dny držel teplotu pod 20. U vína se to taky tak dělá, že je lepší když to kvasí při spodní hranici funkčního rozsahu kvasinek tak doufám, že se to na pivu nepodepíše příliš kvasnicovou chutí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: stř 12. led 2022 23:19:34 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 24
No on by taky mohl být problém v tom, že jsi to našrotoval moc na hrubo.
U těch velkých kusů nedojde k úplnému rozložení škrobu na cukry a při vyslazovaní se ty škroby začnou uvolňovat, ale už se z nich nestačí udělat cukr, protože jsi zavraždil enzymy (amylázy) odrmutovávací teplotou.
Proto je nutné dodržovat správnou teplou vyslazovací vody. Když jí máš moc horkou, tak může nastat tento problém, že se začnou uvolňovat další škroby, ale už je nemá co přežvejkat na cukry.
No a škrob pak lidově řečeno zalepuje hubu kvasnicím. A to může ten důvod, proč to kvašení tvá tak dlouho.

Alespoň tak si to pamatuji, snad dobře, když jsem se učil na sládka.

Z toho, že to kvasí tak dlouho, bych si hlavu nedělal, už se mně to taky několikrát stalo.
Stejný recept několikrát uvařený a najednou to kvasilo úplně jinak. Ale na výsledné chuti nebylo nic poznat.

A že jeto kalný ?
Je tam přeci pšenice ;) .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2022 10:04:55 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 85
Calvera to pekne vysvetlil a nie je uz v podstate co dodat ;) Taktiez suhlasim s tym, ze dlzka kvasenia je v poriadku. Kvasenie je ukoncene, ked sa nemeni hustota. Nie ked uplynie cas v recepte. V recepte je iba udaj, ako dlho to kvasilo autorovi. A pena? Tiez to nie je uplne jasny ukazovatel...zvysenim teploty sa zmenilo maximalne mnozstvo rozpusteneho CO2 pri danom tlaku v kvapaline piva smerom nadol. Ked sa toto stane, pozbieras penu a zaprasenie, ktore si vsimnes na dalsi den moze jednoducho poukazovat na fakt, ze sa z kvapaliny uvolnil CO2, ktory tam bol predtym rozpusteny, a nie ten, co vyprodukovali kvasinky. Znova, tiez s tymto pomoze vedomost hustoty.

Ale musim upozornit na ten vypocet, ktory pouzivas ty a ktory som ti poslal ja. Ty si poslal vypocet, ktory berie do uvahy iba koeficient, co je nieco uplne ine, ako to, co som ti poslal ja. Koeficientom je iba na korekciu refraktometra. Akasi dodatocna manualna kalibracia. Co som ti poslal ja je ale vypocet hustoty PO alebo POCAS kvasenia, kedy je citany udaj znacne ovplyvneny alkoholom. Medzi tvojimi kalkulackami som taky vypocet nenasiel. Skus sa pozriet znova na ten moj link: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Nahod hodnoty do sekcie "Part II: FG Brix WRI Alcohol Present:". Tam budes mat presnu hodnotu aktualnej hustoty.


Naposledy upravil Mattias dne čtv 13. led 2022 13:50:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: ALE s nesladovanou pšenicí / odkalení
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2022 11:58:38 
Offline

Registrován: čtv 25. lis 2021 8:20:20
Příspěvky: 13
Dík, že se mnou máte tu trpělivost. Oba příspěvky dávají smysl a hodně mi pomohly. Hlavně ta druhá kalkulačka je fakt perfektní. Takhle ta hustota přepočítaná ze
7 brix už ukazuje na hustotu 1.011 což je o hodně lepší než 1.028 z té co jsem našel já. Takže se nemusím bát to už nalahvovat. 7brix ukazovalo na dost sladké pivo a to moc nemusím. Tři dny se to už drží na stejné hodnotě tak jdu na to.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz