VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 25. zář 2018 15:37:52
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 10:08:24 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
ahoj, ak sa chces drzat aspon trochu stylu piva, ktory varis je dobre sa drzat aspon na hraniciach IBU/FG.
Tu je ibu/fg pre jednotlive styly
http://brookstonbeerbulletin.com/ibu-to-og-ratio-range-by-style/

vzorec na ibu/fg neviem, stale pouzivam brewtoad :oops:

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 11:14:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2838
Bydliště: Zeleneč
rezance píše:
vzorec na ibu/fg neviem, stale pouzivam brewtoad :oops:


Nevim co je presne mysleno "vzorec na ibu/og", ale pro zopakovani uvadim:

Citace:
Příklad:
Počáteční hustota = 1.064 (nebo někdy udávaná 1064) -> vezmeš si jen "64"
IBU = 40
ibu/og = 40 / 64 = 0,625

opačně, pokud chcete vypočítat požadované IBU, když tušíte z uvedeného linku, že ibu/og má být 0,8 a mělo by to mít hustotu 1,044, tak:
0,8 = IBU / 44
IBU = 0,8 * 44
IBU = 35

Pro přepočet mezi hustotou a námi používanými stupni plato (°P) pak stačí relativně přesné
°P = (hustota - 1) *1000 / 4

tedy například
°P = (1,064 - 1) * 1000 / 4
°P = 0,064 * 1000 / 4
°P = 64 / 4
°P = 16

naše "šestnáctka" má tedy rel. hustotu cca 1.064

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 13:51:53 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Ok, takž jenom pro kontrolu, jestli to chápu správně: vařím klasický spodně kvašený pivo plzeňského typu. Tudíž "IBU to GO" je od uhruba od 0,610 do 1,100 (Bohemian Pilsener - 2B)

Chci dvanáctku, takže dle přepočtu
°P = (hustota - 1) *1000 / 4
"zjistím", že potřebuji hustotu 1048, abych měl 12°P, což chci.
Objem mám 40l a sypání takto:
90min Agnus 12,91% 60g
45min ŽPČ 3,84% 30g
10min ŽPČ 3,84% 10g

Z tabulky od Mastermind mi vychází IBU 56, a ze vztahu ibu/fg = 56 / 48 = 1,167. Takže jsem mírně za hranicí "hořkosti" k danému typu piva. To bych řešil například úpravou chmele Agnus, který bych ubrak na 55g. Je moje Domněnka správná, nebo jsem se někde hodně sekl? Děkuji za případné rady, s vařením začínám, a tak je to neocenitelné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:01:25 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Rezance: koukám, že si příspěvek smázl, a asi vím proč:D I mistr tesař se utne...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:03:17 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj sory nema to byt ibu/fg ale ibu/og :oops:

a co sa tyka toho vzorca:D tak tiez mi to malo prist ako pomer medzi horkostou a pocatocnou hustotou ale to mi to nevychdzalo:
https://www.brewtoad.com/recipes/nut-brown-ale-102
:D tak mo to nejak poplietlo.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:04:51 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj, utal som sa v skratkach, inak ten vypocet vyzera byt ok, ale neviem chutovo leziaky niesu moja kava:D
hoc odporucam ten brewtoad

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:07:07 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
na daný styl, těch 0,5254 (31/59) to právě vychází American Brown Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:12:22 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Právě od sládka jsem měl To Red Ale, a chutnalo mi to více než klasický ležák. Nebo mi moc chutná poslední dobou pšenice. Ale vařím ještě se známejma, a ty musím ještě postupně zlomit i na jiný styly :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:16:19 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
namestek91 píše:
na daný styl, těch 0,5254 (31/59) to právě vychází American Brown Ale

no prave a na tej stranke je vysledok 0.54, tak mi vrta hlavou ako k nemu prisli:D
nj treba urcite ochutnat, je pravd aze leziaky nevarim aj koli tomu ze ich varit neviem dobre a nemam na to ani aparaturu...

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:44:08 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Jakou aparaturu na ležák máš namysli?
EDIT: mě ten rozdíl o 2 desetiny nepříjde zase nějak velkej. Můžou mít jinej vzoreček. Nebo je rozdíl mezi teoretickou hodnotou počáteční hustoty a skutečnou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz