VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://www.varimpivo.cz/

asi smůla
http://www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=40&t=3422
Stránka 1 z 2

Autor:  nacturo [ stř 27. úno 2019 21:23:03 ]
Předmět příspěvku:  asi smůla

ahoj, dneska jsem stáčel od víkendu kvašené pivo ze sladového výtažku. byl to můj první pokus o vaření z výtažku. když jsem dneska nádobu otevřel, tak z ní šel docela takovej štiplavej smrad. přitom během kvašení byl ze zátky cítit chmel a žádnej divnej smrad. použil jsme světlej výtažek, ale pivo je takový do oranžova celkem.
zřejmě to asi chytlo nějakou plíšeň co?
i kvasná nádoba potom byla furt cejtit co jsem to myl, tak jsem do ní nalil roztok s desinfekcí skoro až po okraj a nechám to do zítra porádně odmočit.
jak řikam, nalahvoval jsem to, ale pochybuju že by se to dalo pít.

Autor:  MartinB [ čtv 28. úno 2019 10:19:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

Počkej aspoň dva týdny a zkus to ochutnat - je slušná šance že to bude OK.
Plíseň by vypadala jinak.
Nevím co si predstavit pod pojmem "štiplavej smrad" , ocet?Muze to být taky jen CO2 ten je dost nepříjemný v nose...
Měl sem jednu várku - výtažek + pekařské droždí a před lahvováním to bylo cítit jakoby octem ,ale po měsíci z toho byl takový domácí kyseláč - ve vůni jen chmel a trochu droždí - moc mě to chutnalo i přesto že výsledek byl trochu mimo očekávání. :D

Autor:  nacturo [ čtv 28. úno 2019 20:08:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

nevim přesně, jak to popsat, bylo to hodně intenzivní, až se mi z toho zvedal kufr když jsem čistil kvasnou nádobu. a taky mi přišlo, že potom, co jsem to ochutnal po změření, tak mě tak za hodinu z toho i bolelo břicho, ale jestli to nebylo z toho, jak jsem se načuchal tím smradem :D
taky mě napadlo, jestli nebyl problém, že jsem dělal jenom 12l ale použil jsem celej pytlík kvasnic na 23l.
jako nalahvvaný to mám, tak pár tejdnů počkám a uvidim. akorát se bojim, že kdyby to náhodou nechutnalo nějak hnusně, aby to nebylo na blití :D

Autor:  nacturo [ čtv 28. úno 2019 20:32:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

nebo hůř :lol:

Autor:  MartinB [ pát 01. bře 2019 11:54:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

Tak je možné že to něco chytlo ze vzduchu nebo v důsledku nedokonalé sanitace.
Ale ještě bych počkal a nechal to pracovat ať si to mikroorganismy vyřídí mezi sebou.Ostatně odtud pochází ono "dej bůh štěstí".

Dávkuju taky celé balení kvasinek a mívám max. 8,5 l sladiny většinou okolo 14° v tom problém nebude , alespoň co jsem vyrozuměl pročítáním fóra od zkušených domovarníků.
Teď jen být trpělivý - to je asi nejtěžší část na vaření piva...

Autor:  nacturo [ pát 01. bře 2019 17:48:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

no jelikož jsem smířenej s nejhorším, tak s tim asi nebudu pospíchat to testovat :)

Autor:  narab [ pát 01. bře 2019 21:07:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

dej si termín degustace 27,3 přesně měsíc a uvidíš sám,ale já myslím,že to bude ok

Autor:  nacturo [ pát 01. bře 2019 22:05:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

ok, tak to teda zkusím až na konci března :) mám to nechat normálně týden při pokojovce a pak do lednice, nebo to nechat venku ještě trochu dýl?

Autor:  narab [ sob 02. bře 2019 21:48:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

škoda,že namáš naplněnou jednu petku abys moh skusit zda se to sytí a kolik,já bych to nechal ještě v teplotě kvašení ten týden /já to mívám i dýl,ale to kontroluji tou petkou její tvrdost/ a pak to dal ležet,nebo po týdnu skus jednu abys zjistil nasycení,to ostatní nehodnoT,dej tomu čas

Autor:  nacturo [ ned 03. bře 2019 10:55:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: asi smůla

jednu petku mám, nechám to teda normálně ten týden

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/