Zdravím všechny milovníky piva,
dostal k Vánocům domácí mikropivovar od společnosti Coopers, ke kterému byl přidán i mladinový koncentrát Mistr Sládek - Slezský ležák a neboť nebyl dříve čas, dostal jsem se k němu až nyní. Je mi jasné, jak jsem někde četl, že když dělám pivo z mladinového koncentrátu, jedná se o jakési "vaření instantní polévky", ale když už jej mám, tak s ním vyzkouším svrchní kvašení (z teplotních důvodů) a na vaření ze surovin se vrhnu posléze. Prolouskával jsem se různými stránkami a fóry, přečetl různé názory a došel jsem k závěru, že místo přiložených kvasnic vyzkouším kvasnice zn. Danstar Nottingham. Budu přidávat maltózu a dextrózu v poměru 0,5kg a 0,5kg na 20l vody, kvůli plnosti piva a obsahu alkoholu. Při sekundárním kvašení přidám 3g dextrózy na 0,5l, neboť jsou k domácímu mikropivovaru přidány i PET láhve 0,5l. Pokud se během fermentace na povrchu mladiny, začnou objevovat hnědé fleky (za cca 2 – 3 dny), tak budu deku sbírat a odstraňovat. Ale v čem jsem se poněkud ztratil je
Dry hopping, neboli DH. Někdo píše, že i při kvašení z mladinových koncentrátů má DH význam, protože pivo zvýrazní, což bych byl rád. Takže můj plán je takový, že do primárního kvašení, hned po ochlazení mladiny na kvasnou teplotu, přidám volně (bez textilního sáčku) 2-3g chmele Žatecký poloraný červeňák na 1l mladiny a ponechám po celou dobu primárního kvašení. Do sekundárního kvašení, přímo do PET láhví přidám 2-3g chmele Premiant na 1l mladiny.
Byl bych velice rád za Vaše názory, připomínky a snad budu obohacen natolik, abych mohl první "výrobu" piva začít.