VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. zář 2018 4:33:24
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: úte 05. čer 2018 14:03:12 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 4
Zdravim vespolek :-)
Zkusil jsem "uvarit" prvni pivo z mladinoveho koncentratu Coopers IPA:

- vse dukladne vydesinfikovano - nadoba, michadlo, lahve, ...
- 1.7 kg koncentrat, original kvasnice, 0.5 kg dextroza+ 0.5 kg maltoza, celkovy objem 23l
- rozmichana koncentrat, maltoza, dextroza, priadny rozkvasene kvasnice (prevarena voda, pokojova teplota)
- ulozeno v teplote 22 deg C, uvodni cukr cca 1040
- primarni kvaxesni zacalo cca po 1.5 dnech - bublani kvasne zatky
- kvaseni ustalo az po cca 14 dnech, cukr se ustalil na 1010 - cukr jsem meril az na konci - na zaklade bublani, ktere ustalo po zminenych 14 dnech - neni to dlouho? nemel jsem stocit pivo do lahvi driv?
- po ochutnani byla citit vyrazna chut kvasnic, pivo bylo spise kalnejsi (nebylo cire)
- nalahvovano (hnede PET 1l), pridany drops
- ponechano 5 dni v pokojove teplote
- ulozeno do chaldna 10 deg C na cca 3 tydny

Degustace:

- pivo lahvi je pruhledne / cire, ale po naliti do sklenice se zakali
- chut neni podobna IPA, ktere znam, zcela chybi byt i naznak ovocne chuti - citrusy, cerny rybiz, ...
- chut je horka (spise silnejsi - coz je ok), ale je citis vyraznejsi pachut - jakoby po kvasnicich
- da se to pit, ale je to opravdu velmi vzdalene bezne chute IPA

Nejake napady, co jsem udelal spatne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: čtv 07. čer 2018 9:40:01 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 67
Bydliště: TN
Tieto koncentraty su presne take, ze nevies co vlastne dostanes.

Neni som nejaky odbornik na tieto styly, ale vzdy som bol v tom ze IPA - je iba horke pivo, a APA - je navonane, aromaticke pivo, horke.

No problem s pachutou po kvasinkach sa da odstranit lezanim. Cim dlhsie to lezi tym sa ta chut vytraca.

Inak tie kvasinky ktore pribaluju ku koncentratom su neni moc kvalitne, do buducna by som odporucal nahradit nejakymi inymi - US05, S04, alebo nieco od Mangrove vhodne ku stylu.

A teplota by mohla byt aj nizsia. Dielo ked kvasi ma o cca 2st viac ako okolita teplota.

Nech sa dari.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: čtv 07. čer 2018 9:57:26 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
1. pri nalievani z flase musis byt opatrny, kvasinky mas sadnute naspodu, ak to tam vylejes aj s nimi, tak si to zakalis (tu trochu spodku musis obetovat)
2. ak si zvyknuty na IPA vonavky, tak tie su vacsinou dryhopnute (chmel pridavany do fermentacnej nadoby po primarnom kvaseni). tzn, ze ak chces vonavku, tak si k tomu kitu kup este nejaky chmel a dryhopni to (nastuduj si ako sa to robi)
3. vid bod 1
4. s koncentratom sa da tazko priblizit pivu, ktore je varene zo surovin. ( ja osobne v pive z koncentratu casto citim tu maltozovu sladkost, ktora preraza a mne to prekaza:))


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: pon 11. čer 2018 11:19:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Zdravím, Coopers IPA je slušný koncentrát, dá se z něj udělat dobré pivo, ale nelze od něj čekat chuť kvalitního koupeného IPA, protože toho lze dosáhnout pouze chmelením za studena. Dá se to naučit celkem snadno, nechej proběhnout dva, tři dny hlavní fáze fermentace, do dobře vyvařené dámské punčochy dej na 23 litrů cca 50g aromatického chmele (dobře poslouží kombinace cascade + citra), zavaž a dej do fermentační nádoby na zbytek fermentace. Budeš mít známou kořeněno-ovocnou IPA chuť a taky hustější pěnu, protože studené chmelení podporuje kvalitu pěny.

Určitě doporučuji zakoupit kvalitní ALE kvasnice, které neprodukují nežádoucí vedlejších chutě. Přibalené k Coopers kitům nejsou špatné, ale často nejsou spolu s plechovkou zrovna ideálně skladované. Já používám SafAle S-04 a Danstar Nottingham.

Při nalévání je potřeba mít hodně velkou sklenici, nebo korbel, zpočátku nalít prudce, aby se vytvořila pěna a potom dolít opatrně. Jednou nakloněnou láhev už nevracet zpátky do svislé polohy, ale v jednom naklonění dolít. Sledovat zda se nezačíná zakalovat a hned zastavit, nechat asi 1 cm na dně, zůstanou tam kvasinky, které jinak pivo zakalí a zkazí chuť.

Osobně věřím na ,,magické dva měsíce'', po které má svrchně kvašené pivo ležet. Během dvou měsíců zmizí případné vedlejší chutě, pokud jsou mírné. Větší vady samozřejmě zůstanou.

Poslední poznámka k teplotě. Pokud těch 22 °C byla teplota v místnosti, byla teplota mladiny tak o dva až tři stupně vyšší (fermentace produkuje teplo) a to je moc. Ideální teplota mladiny je pod 18 °C. Někdy se to špatně dodržuje, v létě je to klasicky problém. Kvasím ve sklepě a i tak dělám přes léto pauzu.

Spíš než PET bych doporučil skleněné lahve. Jednu dvě petky dělat dál, pro možnost posouzení, jak probíhá sekundární fermentace. Tak ať se daří. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: úte 12. čer 2018 6:46:30 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 4
Paaani, moc dekuji vsem za odpovedi a rad. Uz jsem objednal nejake dalsi veci a tesim se az zkusim uvarit dalsi davku :-)
Par postrehu a mozna dotazu:

- "nechat ulezet" - asi na tom neco bude, protoze po 4 tydnech bylo pivo opravdu vyrazne citit po kvasnicich a ted po 6 ti tydnech mi to prijde lepsi
- micha / nemichat v lahvi - myslel jsem si, ze pokud skonci prvni fermentace, stocim pivo, pridam drops a druha fermentace probehne v lahvi, zadny kal tam uz nebude. Musim to zkusit overit a pivo z PET opatrne nalevat a pozorovat, jestli tam kal je. Mam lahve ulozene nalezato v chladnicce, tak mozna se ten kal pri nalevani projevi i v chute
- dochmelovani - tohle je hodne zajimave - myslel jsem si, ze primarne se dochmeluje kvuli zvyseni horkosti. Prave Copers IPA je sama o sobe dost horka a proto jsem to ani nezkousel. Objednal jsem tedy Citru a uvidime :-) Zkusim si nacist neco o dochemlovani, ale jestli jsem to spravne pochopil, chmel se vyvari ve vode a nasledne se napr. 3-4 den po zapoceti fermentace pride do fermentacni nadoby
- kvasnice - objednal jsem doporucene kvasnice a zkusim je namisto standardnich Coopers
- Jeste bych se zeptal na maltozu / dextrozu - ted jsem to zkusil na 23l IPA dat v pomeru 0.5 kg dextroza a 0.5 kd maltoza - je to ok? Nejake jine doporuceni na mnozstvi / pomer?
- staceni do lahvi - bude chut ruznuch lahvi ruzna podle plneni? (spodni cast fermentacni nadoby vs horni cast fermentacni nadoby? Prislo by mi logicke obsah napred pred plnenim ve fermentacni nadobe promichat, ale tim by se samozrejme rozmichal I kal, coz predpoakladam je nezadouci (stacel jsem jen "nad" kal, cca 2 cm nade dnem.
- a jeste jeden dotaz - "deka" ve fermetacni nadobe. Ted jsem s tim nic nedelal, nadobu zavrel a nechal 14 dni "bublat". Mam ji prubezne otevirat a sbirat deku - penu vznikajici kvasenim?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: pát 15. čer 2018 8:04:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Ahoj, uležení je skutečně hodně důležité, dva měsíce jsou takové minimum pro vyzrání chuti, delší doba je lepší, jen je to někdy těžké vydržet. :-) Momentálně popíjím Belgičana stočeného v říjnu 2017 (musel jsem se hodně přemlouvat a dělat, že ho nevidím) a je to lahoda.

Láhve vždy nastojato! Sekundární fermentace probíhá právě proto, že tam jsou stočeny rozptýlené kvasinky, které v primárním kvašení neklesly na dno nádoby. Dodáním dropsu se aktivují a vytvoří potřebný kysličník uhličitý. Jinak by bylo pivo bez pěny. A tyto kvasinky si sednou na dno láhve a vytvoří onen zákal. Proto láhve vždy ukládat nastojato a opatrně nalévat.

Chmel při chmelení za studena (Dry Hopping) se nevaří, ani nepřevařuje! Do vyvařené punčochy se dá tak, jak se koupí a vloží do fermentační nádoby. Jen tak uvolní chuťové látky a hořkost se zvýší jen úplně minimálně. Také se výrazně tímto způsobem podpoří hustá stabilní pěna. Používání punčochy není jediné řešení, jsou třeba i různé nerezové nádoby na chmel s hustým kovovým sítkem a podobně. Akorát nedoporučuji nasypat chmel jen tak, protože pak skončí většinou v láhvích a nevypadá to dobře.

Surogace maltózou vytvoří pivo plnější a trochu sladší, dextrózou zase zpravidla silnější a sušší. Kombinace je dobrá a často používaná. Osobně dávám 40 % maltózy a 60 % dextrózy, při dávce fifty fifty mi někdy přijde pivo moc sladké. Ale to je věc osobních zkušeností a každý to má jinak.

Fermentační nádobu po skončení primární fermentace určitě nepromíchávat, ani s ní nekvrdlat, naopak se snažit o naprostý klid, čím více se kvasinky usadí na dně, tím lépe. Rozdíl mezi prvními a posledními lahvemi, tak to nevím, nikdy mě tato otázka nenapadla.

Sbírání deky u svrchního kvašení je otázka. Někteří domovarníci ji sbírají, další zase ne. Já ji nesbírám, držím se zásady, že se do nádoby vyjma přidávání chmele zásadně neleze. Je tu nebezpečí kontaminace mladiny a zbytečně se tam pouští vzduch, který je v průběhu kvašení vytěsněn CO2. A kyslík je nepřítel piva.

Dej Bůh štěstí. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: pát 15. čer 2018 9:02:17 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 4
Moc dekuji za detailni odpoved. Netusil jsem, ze lahve musi stat - priste to tak udelam :-)
Stejne tak se budu snazit pocket alespon 2 mesice :-)

K chmeleni na studena - nejake konkretni doporuceni pro Coopers IPA? Mam chmel Citra. Myslim, ze na 23l piva je doporuceno cca 50g.
Otazka je:

- kdy pridat do fermentacni nadoby? Nekde jsem se docetl, ze cca po 3 dnech (celkove mi fermentace trvala ~ 15 dni)
- nechat chmel v nadobe az do staceni nebo jej po nejake dobe vyndat?

A jeste mozna jedna obecnejsi otazka - videl jsem, ze nekdy se dochmeluje za studena (do fermentacni nadoby se v nejake fazi fermentace - po par dnech namoci chmelove granule) a nekdy se chmel cca 5-10 minut vari a pak se prida chmel i voda ve ktere se varil do kvasne nadoby (vetsinou hned na zacatku pred zapocetim kvaseni). Jaky je rozdil ve vysledku a ktery z obou postupu doporucujete?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: úte 19. čer 2018 6:55:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Zdravím. Ano, chmel na studené chmelení přidávám přibližně po třech dnech od zahájení fermentace. Pokud se přidá hned na začátku ve fázi takzvaného bouřlivého kvašení, je obvykle chuťový dojem mnohem horší a slabší. Je lépe přidat později, než příliš brzy. Někdo dává až na posledních několik dní.

Chmel nechávám až do stočení. Jak už jsem psal minule, pokud nejsme vyznavači sbírání deky při svrchním kvašení, je lépe lézt do fermentační nádoby co nejméně (platí jen pro svrchní kvašení, samozřejmě).

Převaření chmele na Dry Hopping se provádí, co já vím, hlavně v případech, kdy je podezření na kontaminaci chmele. S tím jsem se naštěstí zatím nesetkal, ale tady na fóru se to probíralo a dokonce tuším v těchto dnech. Varem se uvolňují z chmele hořké látky a my chceme u chmelení za studena uvolnit především aromatické látky a hořkost jen minimálně. Teda tvrdí se, že Dry Hopping hořkost nepřidává, ale není to úplně pravda.

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: pon 25. čer 2018 16:16:39 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 4
Tak mam namichano podle rad tohoto fora:

- Coopers IPA, 23l
- 0.5 kg dextroza, 0.5 kg maltoza
- vsechno rozmichano, uvodni hustota 1036
- kvasnice S-04 (rozkvaseny separatne)
- teplota 26 stupnu (horke leto :-) )
- nadoba uzavrena, kvasna zatka s prevarenou vodou
- kvaseni zacalo velmi rychle - cca po 8mi hodinach a probihalo intenzivne prvni cca 24 hodin
- nasledne teplota klesla na 24 stupnu (den 2) a 22 stupnu (den 3)
- treti den kvaesni ustalo, pridal jsem Citru (50g), znovu nadobu uzavrel
- hustota zmerena na 1018
- zda se, ze ani dnes ve ctvrty den se kvaseni znovu nespustilo (teplota se drzi na 22 stupnu)

Myslite, ze kvaseni jeste spusti?
Klesne hustota pod 1018 I bez "bublani" kvasne zatky a mam jeste par dni pocket?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Coopers IPA - spatna chut - co jsem udelal spatne?
PříspěvekNapsal: úte 26. čer 2018 5:37:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 18
Zdravím, ta teplota je pekelně vysoká, bude to mít nejspíš nějakou ovocnou příchuť, no u ejlů to někdy až tolik nemusí vadit. Jinak měřit, měřit ... bublání zátky není spolehlivý ukazatel. Každopádně, pokud to dva dny po sobě bude mít stejnou hustotu, tak je fermentace už u konce. Za vyšších teplot to probíhá rychleji.

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz