VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 18. lis 2019 16:50:29
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: první várka
PříspěvekNapsal: úte 15. led 2019 21:25:24 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
ahoj,
v pátek večer jsem založil první várku. je to od coopers amber ale, co byl součást základního balíčku. dal jsem to na asi 22l s pul kila maltozy a pul dextrozy. přiložený kvasnice byly asi mrtvý, tak jsem použil safale 04, co jsem si koupil pro jistotu. og byla 1046. teplota stupeň plus minus okolo 20C.
hned v sobotu ráno to pěkně bublalo a byla přes kýbl vidět i pěkná pěna, co se tam dělala. třetí den v pondělí jsem se chtěl podívat na pěnu a sebrat jí případně, jak jsem četl v návodech, ale už tam žádná nebyla. na povrchu byly asi akorát shluky kvasnic. hustota byla 1019.
dneska byla hustota 1017 a už to prakticky vůbec nebublá, ale voda je zatím pořád jenom v jedný baňce natlačená.
když to hustota zejtra neklesně nějak výrazně (třeba pod 1015) mám to už zítra stočit a do flašek přidat pro jistotu jenom část dávky dextrozy, aby to nebylo zbytečně natlakovaný při ležení?
a mám případně přidávat maltozu, co mi zbyla, nebo jenom dextrozu?

díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: úte 15. led 2019 22:46:20 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Ano je prokvašeno, stočit do lahví s přidáním dextrozy na nasycení 6g/l. Maltóza není pro nasycení vhodná.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: úte 15. led 2019 23:56:45 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
ok.díky za pomoc ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: čtv 17. led 2019 9:32:26 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
tak jsme to včera stočil při 1016. na to že to mělo podle obrázku být pěkně do červena, tak já mám v lahvích úplnou černotu :D jsem teda zvědavej, jaký to za pár týdnů bude, v pokoji je po tom včerejším stáčení cítit taková nasládlá chuť.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: čtv 17. led 2019 22:04:48 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Já jsem z koncentrátu pivo nikdy nevařil, ale podle toho co tady občas čtu, je běžné, že ta barva bývá tmavší než by správně měla být pro daný styl. Asi je to tím výrobním procesem, při vysušování koncentráty a sladové výtažky tmavnou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: čtv 17. led 2019 23:11:19 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
proti světlu to dneska bylo už trochu červenější, tak se to snad ještě trochu vybarví :)
ještě bych se zeptal, po tom týdnu při pokojový teplotě to dám do lednice. je nějak zásadní ta teplota v tý lednici? budu na to mít extra lednici takže se tam můž snažit držet teplotu co nejvýše, ale v lednicích bývá jenom tak šest stupňů, a co jsem tak četl, tak by u toho ležení měla být spíš kolem deseti


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: pát 18. led 2019 15:33:48 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
ještě jsem se chtěl zeptat, o kolik se ještě zvýší voltáž během sekundární fermentace v lahvích? podle og a fg mi to vyšlo na rovný 4 % a do lahví jsem přidal standardní 3g/l


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: pát 18. led 2019 20:52:23 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Po tom týdnu, který se nechává kvůli nasycení při zákvasné (u svrchních kvasnic = pokojové) teplotě je dobré nechat pivo zrát/ležet pi teplotě co nejnižší, třeba 1°C. Pivo tak dozraje, aniž by zbytečně degradovalo, např. přicházelo třeba o chmelové aroma. A pokud to jde, nechat to opravdu alespoň měsíc. Ale u mě se běžně stává, že pivo je vypité dřív než má šanci dozrát :-D
Co se týče alkoholu, ta špetka cukru co se dává na dosycení, je zanedbatelná. Vždyť dvanáctka pivo znamená, že v něm bylo před vykvašením 120g extraktu neboli "cukru" na 1 litr piva. Zvedne se to třeba ze 4% na 4.1%


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: pát 18. led 2019 20:54:34 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
díky. a samozřejmě jsem myslel 3g/0,5l
a samozřejmě s první ochutnávkou to vydržím tak do zítra :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: první várka
PříspěvekNapsal: sob 19. led 2019 23:25:50 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
tak jsem dneska otevřel první lahev.
ze začátku bylo celkem hořké se sladším koncem. ke konci lahve se výraznější chutě ztrácely a bylo spíše takové prázdnější.
pěna byla nízká, držela jenom pár milimetrů
v lahvi bylo docela málo kvasinek. myslel jsem, že bude na dně vrstva třeba několik milimetrů, ale já tam mám jenom takovej lehkej povlak. nevím, jak je takový běžný množství. použil jsem safale 04

no doufám, že se ležením chutě víc vytříbí :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz