VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 28. úno 2020 9:31:17
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 22. zář 2018 6:21:43 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 31
Nechci zakládat nové téma. Ptám se. Chci vařit outmel stout. Ovesné vločky se šrotují nebo ne? Díky za odpověď, mira


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 22. zář 2018 9:41:44 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 43
Vločky už se nešrotují.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 30. říj 2018 10:05:43 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Videnska mozaika od Jimrama me tak nadchla ze jsem si ji uvaril podle originalniho receptu
(100% vidensky slad) a je to o tridu lepsi, ten slad nejak lip nese ten chmel nebo co.

jeste je to taky moje prvni pivo v kyvete - no proste nadhera

must brew!

dik


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 31. říj 2018 11:44:18 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 244
Bydliště: Ohrobec
To jsem rád, že potvrzuješ moje dojmy. Podle mne je vídeňský slad trochu neoprávněně opomíjen a bere se většinou jen jako specialita na vídeňský ležák.
100% vídeňského sladu patří k mému nejoblíbenějšímu sypáním na ejly z výraznějším chmelem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 03. led 2019 21:14:05 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Jimram píše:
Jsem rád, že se ti vydařilo.
Věnoval jsem se poslední dobou poměrně systematicky zkoušením různých odrůd chmele, které by mohly udělat aromaticky výrazné nevšední pivo- prostě ALE, který je vždy jasně poznat mezi ostaními. Abych neměl problém s rozdílnou hořkostí, tak na hořkost jsem chmelil všechno stejně pomocí Simcoe. Pak už aroma i dry hop jeden chmel. Pivo jsem nedělal z vídeňského, ale z plzeňského s trochou Carared nebo Carahell (podobné jako první recept v tomto vláknu, postupem času jsem jen ubral karamel z 1kg na 0.6). Tím neříkám, že vídeň opouštím, pořád mi single mash vídeň přijde geniální.
Závěr je, že z chmelů Motueka, Kohatu, Simcoe, Mandarina Bavaria a Ekuanot mi jako jediný nevšedně zajímavý (jako je zejména Mosaic) přišel Ekuanot. Ostatní mi nepřišly nijak výjimečné. Nebyla to špatná piva, ale nebyla tak jednoznačně poznatelná jako z Mosaicu. U všech výše uvedených kromě Mosaicu a Ekuanotu, bych dal přednost klasice s Cascade+Centenial.


Pokracoval jsem v tomhle experimentu - single hop nachmeleno na IBU Videnske mozaiky - tentokrat chmel Rakkau
(jen slady trosicku jine - Pale Ale 5,5 + zbytek nakurovaneho 0,5 + psenice 0,2)
chlapi na lyzich to chlemtali jedna basen a tvarili se ze buh existuje, me to neprislo nic extra zajimaveho - takove spis letni ovocne pivko.

Dalsi pokracovani v experimentu bude uz na 100% videnskem sladu - tentokrat chmel Waimea - to be continued.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 15. bře 2019 11:00:50 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 30
Bydliště: Praha
Vidensky Equinox 12
Muzu potvrdit ze Videnska mozaika kde jsem nahradil 100% Mossaic chmele za 100% Chmele Ekuanot (Equinox) dopadla dobre.
Zenskym to chutna dokonce vic nez mozaika - snad proto ze to nema takovy temny nadech ale spis to jde ke konci ocasu do ovocna.

Shrnul bych to tak ze zustanu u Mossaic chmele jakozto nejlepsiho, Equinox na druhe miste, s ostatnima chmelama co jsem zkusil jsem spokojeny nebyl.
Experimenty na cas ukoncuji jsem toho nejak prepity .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 28. led 2020 7:40:46 
Offline

Registrován: úte 28. led 2020 7:29:48
Příspěvky: 2
mira.mira píše:
Ahoj Jimrame, chystám se vařit Tvůj Bock light.
Jenom pár dotazů.
při rmutování při 76 °C přidáváš jenom caraaroma, nebo i carared. A ještě, vystírka je taky do 45 l a vyslazování do 70 l ?
Díky za odpověď.
Mira

----------------------------------------------------------
rovněž bych chtěl vyzkoušet a mám stejnou otázku
díky za recepty


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 28. led 2020 13:50:22 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 244
Bydliště: Ohrobec
Carared dávám hned od začátku při vystírání. Caraaroma se mi osvědčilo přidávat podobně jako pražené slady až těsně před přečerpáním do scezovačky.
Vystírám do 45l. Vyslazuji tak dlouho, než mám zhruba 65l díla před chmelovarem. Po odparu a ztrátě ve chmelovém mlátě mi to vychází tak 52-53l hotového piva.
Já vlastně ani nevím, kolik vyslazovací vody použiju, protože ji ohřívám průtokově.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 28. led 2020 18:30:50 
Offline

Registrován: úte 28. led 2020 7:29:48
Příspěvky: 2
Jimram píše:
Carared dávám hned od začátku při vystírání. Caraaroma se mi osvědčilo přidávat podobně jako pražené slady až těsně před přečerpáním do scezovačky.
Vystírám do 45l. Vyslazuji tak dlouho, než mám zhruba 65l díla před chmelovarem. Po odparu a ztrátě ve chmelovém mlátě mi to vychází tak 52-53l hotového piva.
Já vlastně ani nevím, kolik vyslazovací vody použiju, protože ji ohřívám průtokově.

Dík za upřesnění, v sobotu vyzkouším, bude to moje první uvařené pivo :D :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2020 16:27:18 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 257
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
super volba,vařívám velmi často toto pivko

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz