VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 25. kvě 2020 4:59:06
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: čtv 14. kvě 2020 13:30:06 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 247
Bydliště: Ohrobec
Už dlouho se snažím uvařit desítku, která bude zajímavá i něčím jiným než, že je dobrá na žízeň. Cílem je výrazné a zajímavé pivo, kterého se ale dá vypít velké množství bez následků. Ale nesmí být zas tak exotické, aby vybočovalo z běžných představ o spodně kvašeném pivu v Čechách a na Moravě. Pracoval jsem na tom opravdu hodně a třeba někomu, kdo má podobný cíl, zkrátím hledání.
Moje řešení je v žitném sladu a chmelu Kazbek. Hned dva nevšední aspekty, které běžnou desítku ozvláštní a podle mne se k sobě svěle hodí.
Já vařím vícestupňovou infuzí a používám W34/72 při 10°C, ale ať si to každý uvaří, jak je zvyklý. Uvedu jen slad a chmel, je to na 50l piva (v mé varně 10.4°). IBU 36 - je to dost hořké, aby to bylo opravdu výrazné. Kdo chce raději vyšší pitelnost, ubral bych tak na IBU 30. Vzhledem k nízké stupňovitosti to nemusí ležet dlouho, už po 3 týdnech mi to přišlo výborné, 4-5 týdnů je jistota.

JIMRAMOVA DESÍTKA

Plzeňský 5kg
Mnichovský I 2kg
Carared 1kg
Žitný 1kg

Sládek 7%, 35g, 90min
Kazbek 6%, 40g, 45 min
Kazbek 6%, 60g, 15 min

Doporučuji vyzkoušet!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pon 18. kvě 2020 21:40:22 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 9
Díky za inspiraci.
Chystám se uvařit žitné pivo, tak alespoň budu mít trochu představu, co to žito udělá s chutí.
Uvařit dvanáctku dokáže každý moula, ale dobrou desítku, to už chce trochu fištrónu.
Kam chodíš pro žitný slad ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 19. kvě 2020 11:58:15 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 247
Bydliště: Ohrobec
Slad Wayermann, nakupuji vše ve sladovně v Kounicích.
S žitem do spodně kvašených piv experimentuji dlouhodobě, do 20% je to ozvláštění, které ani leckdo nepozná, nad 40% začíná být charakter piva výrazně jiný. Víc než 60% jsem nezkoušel a nechtěl bych zažít scezování. To je u větších podílů žita dost adrenalinová záležitost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 19. kvě 2020 21:21:01 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 9
Díky za rady.
Toho scezování se taky bojím.
Napadlo mne sladinu slívat. Sice klesne výtěžnost, ale já nedostanu infarkt.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 19. kvě 2020 23:32:59 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 33
Taky dík za inspiraci!
Jdu do toho.
Jak dlouho necháváš ležet a při jaké teplotě, než začneš konzumovat?

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 20. kvě 2020 12:51:20 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 247
Bydliště: Ohrobec
Do těch 20% žita není scezování žádný problém, to až při podstatně vyšších podílech.
Já ležím okolo 2°C, v zimě spíš 0 v létě spíš 4. Jak jsem psal u této desítky stačí tak 3 týdny, ale jeden nebo dva týdny navíc určitě neuškodí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 20. kvě 2020 21:08:31 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 9
I desítka chce svůj čas.
Na jaře jsem předělával varnu.
První várka měla být dvanáctka, ale do hrnce na chmelovar se toho při vyslazování vešlo více a tak jsem nakonec omylem uvařil desítku.
PO třech týdnech dobrý, ale po pěti týdnech o hodně lepší .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz