VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 11. pro 2018 3:28:06
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zelatina - kontrola postupu
PříspěvekNapsal: ned 05. srp 2018 20:24:01 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
cca 4 varky jiz cistim zelatinou dle postupu
https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy ... ciste-pivo
funguje to dobre ale nejak si porad nejsem jisty touhle casti postupu, jak to muze fungovat
pivo v kvasné nádobě je dobré před přidáním želatiny co nejvíce vychladit - ležácká teplota 0-4°C je ideální.

prece kdyz uz je to cele zchadle cold-crashem nekde k 0 stupnu tak jak to ma ta zelatina vycistit kdyz ji tam naliju pri tyhle teplote
tak by mela okamzite zacit tuhnout a logicky nemuze stihnout nic na sebe navazat a vycistit pivo

jenze kdyz jsem to jednou zkusil udelat po svem - zelatinu do 19 stupnu celsia tepleho piva a pak az po 24 hod cold-crash
a nefungovalo to tak dobre :P

tak kde je chyba v moji logice


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zelatina - kontrola postupu
PříspěvekNapsal: pon 06. srp 2018 18:00:05 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 169
protoze zelatina funguje trosku jinak nez ze skokove reaguje na teplotu jako nejaky rozpusteny plast nebo tuk. kdyz uvarim silnej vyvar tak taky muze trvat i den nez v lednici ztuhne.

Kdyz to tam nalehes, predstavuju si ze se stanou dve veci :) jedna nebo druha ale nevim ktera :D
- zelatina se rozmicha v obemu a casem se zacnou kousky srazet a klesta ke dnu.
- nebo se teplejsi zelatina usadi tak nejak na hore a jak to chladne, pomalu bude klesat a srazet sebou i kal.

a treba je to taky uplne jinak :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zelatina - kontrola postupu
PříspěvekNapsal: pát 10. srp 2018 10:53:47 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha
diky, vysvetleni dava smysl a empiricky mi to tak taky funguje :)

nebudu vymyslet kolo a pojedu dle odzkousenych postupu.

Dalsi zastavka na ceste za lepsim pivem je - staceni do Kyvety!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz