VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 20. říj 2018 7:28:22
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: stejny recept - 2 ruzne rmutovaci schemata - vysledna chut
PříspěvekNapsal: ned 05. srp 2018 20:34:49 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 20
Bydliště: Praha
mam za sebou 12 varek piva
zacinam se pokouset opakovat vysledek a zjednodusovat si postupy

moje prvni vydarene pivo je ErsteBier z pivarky, varil jsem jej 2x a podruhe jsem si zjdenodusil rmutovani
na misto receptem uvadeneho a poprve pouziteho 20 minut 62 stupni , 20 minut 67 stupnu a 20 minut 72 stupnu a 76 stupnu na odrmutovani
jsem podruhe zvolil 60 minut na 66 stupnich a pak odrmutovat na 76

prekvapive byl vysledek velmi jiny
ta prvni varka byla sussi a chutnejsi a ta druha takova sladsi a plnejsi

hraje roli kolik % casu stravim behem rmutovani na jake teplopte pro vyslednou chut ?
existuje k tehle zavislosti nejaky popis?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stejny recept - 2 ruzne rmutovaci schemata - vysledna ch
PříspěvekNapsal: pon 06. srp 2018 18:12:20 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 169
prekvapive opravdu hraje roli kolik stravis casu na jake teplote :) a rekl bych ze roly hlavni :)

tady je peknej graf, jak jsou aktivni enzymy stepeni skrobu

https://missionarybrewer.files.wordpres ... r_mash.jpg

jestli jsi chtel teplotou 66 docilit stejneho vysledku jako 62 a 67 tak to podle me ani omylem a co jsi si i experimentem overil :) spis by to byla teplota tak 64-65


podle me muzes vicekrokove rmutovani nahradit jednokrokovim ale budes mit problem prave v te opakovatelnosti. strefit se do toho grafu tam kde chces byt bude na desetiny stupne a budes ji muset umet udrzet a pri dalsim vareni to zopakovat a to je docela nerealne. Vic kroku ti dava takovou berlicku v tom, ze nahradis presne mereni teploty merenim jednoduseji meritelneho casu (teplotu pak nemusis drzet tak presne). Jednoduseji by se ti to povedlo infuzi v nejake te termosce, jak varej hodne amici.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stejny recept - 2 ruzne rmutovaci schemata - vysledna ch
PříspěvekNapsal: pát 10. srp 2018 10:52:32 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 20
Bydliště: Praha
diky za odpoved
jen tak pro uplnost

kdyz provadim prubezne jodovou zkousku a zjistim ze dopadla pozitivne, znamena to jiz dal nemusim dokoncit cele rmutovaci schema?

priklad - rumutuju takto:
20 minut - 62 stupnu
20 minut - 67 stupnu
20 minut - 72 stupnu
a odrmutovat 10 minut na 78

udelal jsem po 35 minutach rmutu jodovou zkousku a dopadla mi pozitivne (byl to myslim cisty Pale Ale nebo Plzensky slad).
ma smysl pokracovat dal v tom schematu protoze jeste dochazi k nejakemu zcukrovani nebo uvolnovani cukru?
nebo mam proste prejit na odrmutovani protoze je rmutovani hotove?

nebo mi jen ta jodova zkouska rika ze odted uz to bude dobre zvasitelne protoze tam nejsou zadne skroby?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stejny recept - 2 ruzne rmutovaci schemata - vysledna ch
PříspěvekNapsal: pát 10. srp 2018 21:34:31 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Rmutovací schéma a časy je potřeba dodržet, aby bylo možné opakovaně uvařit stejné pivo. Nejde jen o zcukření, ale také extrakci apod. Jodová zkouška je spíš pro ověření jestli se někde nestala chyba, kvůli které by to nezcukřilo (např. špatný enzymaticky neaktivní slad, zničení enzymů chybou během rmutování ap.)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz