VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 23:35:38
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sekundární kvašení usazeniny na dně
PříspěvekNapsal: pon 12. lis 2018 11:45:28 
Offline

Registrován: pon 12. lis 2018 10:29:39
Příspěvky: 2
Zdravím všechny, připravuju zrovna svou první várku a už jsem se dostal ke stáčení. Z hustoty 1055 jsem se dostal na 1015 (BB Czech Pilsner - svrchní kvašení), která se držela dva dny, a tak jsem neváhal a stočil to. Vše do skleněných pivních lahví. Přidal jsem 3g dextrózy na 0.5l a překlopil dnem vzhůru na promíchání, jak psal návod. Uskladnil jsem při stejné teplotě jako probíhalo primární kvašení (skladuju normálně svisle dnem dolu jen pro pořádek).

1) Můžu nějak poznat na skleněných lahvích, že sekundární kvašení probíhá?

2) Po 3 dnech ležení jsem si všiml, že se mi na dně lahví usazuje pravděpodobně dextróza (je to bílý povlak). Je to takhle v pořádku nebo bych měl obsah lahví lehce promíchat/překlopit, ať se dextróza lépe rozptýlí?

Díky moc všem za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení usazeniny na dně
PříspěvekNapsal: pon 12. lis 2018 22:53:29 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 311
Ahoj,

1) Nemůžeš (např. pohledem) ve skleněných lahvích poznat, že sekundární kvašení (nasycení) probíhá, ale postup je v pořádku, tak není důvod, aby neproběhlo. Obvykle se to nechává týden při zákvasné teplotě a pak se dá do chladu ležet. Pro jistotu můžeš třeba už teď jednu lahev otevřít a vypít pro kontrolu nasycení.
2) Na dně se neusazuje dextróza (ta zcela prokvasí), ale kvasinky. Proto skladuj lahve normálně dnem dolů, abys měl možnost při nalévání do sklenice nalít bez kvasnic nebo s nimi podle chuti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz