VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 02. črc 2020 6:45:12
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FermZilla 2 - první poznatky
PříspěvekNapsal: stř 08. led 2020 0:18:51 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 33
Protože jsem se nikde nedozvěděl obsah balení, tak tady je, co skutečně dostanete: stojan, nádoba fermentoru, gumové trychtýřové těsnění, spodní trychtýř se 2 závity, výpust s klapkou, nádobka na kvasnice se šroubovacím víčkem, vrchní víko + převlečný prstenec se závitem, trojdílný bublák do horního víka.
V balení jsou navíc: sada tří o-kroužků (horní víko, spodní trychtýř, nádobka), kovový prstenec s úchopy pod horní hrdlo a nástroj k utažení/povolení velkých závitů.
Na rozdíl od videa v balení NEJSOU: kovové Ball Lock uzávěry, hadička s plovákem pro stáčení ani jiné příslušenství.
Spodní nádobka má na bočních závitech běžná PET víčka.
Sestavení: při montáži je obtížné vytáhnout spodní trychtýř tak, abyste se dostali až ke 2. závitu. U 55L verze nedosáhnete rukou skrz nádobu. Je proto dobré mít k dispozici nějakou rouru (ideálně 3" - 4" novodurku), na kterou nasadíte Fermzillu a silným tlakem shora vytlačíte druhý závit ven natolik, aby se na něj "chytil" prstenec. Ten je potřeba utahovat proti směru hodinových ručiček. Všechny ostatní závity už mají běžný směr.
Různá videa na webu ohledně netěsností, popř. nemožnosti Fermzillu rozebrat mě přiměla k tomu, že jsem si rovnou přikoupil vazelínu. Nebylo to potřeba. Pokud se k materiálu chováte adekvátně a zatáhnete všechny díly přiměřeně silně rukou, všechno těsní na první dobrou a vše lze také rukou rozebrat (i bez nástroje). Střední poloha klapky je dobře definovaná a dá se při zavírání poznat citem. Těsnicí kroužky už jsou vazelínou z výroby potřeny, takže vazelínu budete potřebovat max. při výměně těsnění za náhradní.
Sanitace: v manuálu se doporučují přípravky u nás obtížně sehnatelné, popř. desinfekce lihem. Na začátek jsem použil k sanitaci perkarbonát, ovšem nevýhoda je, že Fermzilla snáší teploty jen do 50 °C. Je proto potřeba použít aktivátor TAED pro nižší teploty. Pokud můžete, kupte si bílý. Mám tu z historického nákupu modrý, a nic se nestalo. Nicméně barevný TAED se nedoporučuje kvůli možnému neodstranitelnému obarvení plastu. Bublák bublal, takže nějaký kyslík se uvolnil i tak.
Při vkládání bubláku napřed odšroubujte víčko s otvorem, do něj v ruce (!) opatrně zasuňte bublák a teprve tuto sestavu zašroubujte zpátky na víko. Pokud budete bublák vtlačovat do těsnění ve víku, stane se snadno, že těsnění zastrčíte do nádoby a pak už na něj nedosáhnete. Jediná možnost, jak ho dostat ven, je nasadit spodní nádobku a krátce "pumpnout" klapkou.
Na nádobě je upozornění, že tlaková zkouška platí jen 2 roky a potom je potřeba ji opakovat. Netýká se to samozřejmě těch, kteří budou kvasit pouze s bublákem, tj. bez tlaku. Ostatním bych doporučil raději pořídit sadu s hradicím ventilem a tlak udržovat pokud možno na mírnějších hodnotách než na co je nastaven bezpečnostní ventil v horním víku.
MINUSY:
Horní víko těsní opravdu festovně a k jeho zvednutí je potřeba dost síly.
Černé gumové trychtýřové těsnění na spodku nádoby zapáchá tak příšerně, že se obávám, aby nepoznamenalo vlastnosti piva. Někdo doporučuje k odstranění zápachu gumy kyselou lázeň (ocet/citron), někdo povařit s jedlou sodou. Dal jsem na noc ocet a jestli to nepomůže, bude zítra následovat soda.

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz