VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 29. lis 2021 7:14:51
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: čtv 28. kvě 2020 9:03:27 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
Ahoj, vařím pivo už pár let, většinou svrchně kvašené single hopy kolem 40IBU. Můj problém je, že se mi všechna piva zdají chuťově nevýrazná se štiplavou hořkostí na patře a rozdíl v chmelu je prakticky nepoznatelný, všechny mi chutnají stejně. Když rmutuji na tělo, dosáhnu větší sladkosti, pivo je ulepené, ale ne sladové. Porovnám-li moje výtvory s komerčními pivy, tak hořkost kterou u jiných piv cítím až skoro "v krku" a přijde mi jemnější, v mých pivech není. Kvasinky používám US05, rmutovací postupy zkouším různé, ale nikdy nedosáhnu komplexní chuti a nějakého příjemného charakteru piva, vždycky ten chmel výrazně vystupuje a jinak mi to připadá jako více či méně sladká voda. Chmely většinou používám Mosaic, Centennial, Cascade, Amarillo, Simcoe, Equanot.
Snad jsem to popsal srozumitelně a předem děkuji za jakékoliv tipy, čím by to mohlo být.

Edit: ještě pro upřesnění. Rmutuji v zavařovacím hrnci, teploty hlídám externím digi teploměrem, sypání většinou PaleAle nebo Plzeň 80-90%, ostatní Carapils, Mnichov. I Melanoid jsem zkoušel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 11:23:42 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Ja som prve 2 varky so surovin robil presne podla Jimramovych receptov, a to konkretne American Pale Ale a Viedenska Mozaika. Rozdielnost tych piv ma prekvapila a boli to fakt vydarene piva hned na prvy pokus.

Napadlo ma, ci nekvasis pri prilis nizkej teplote. Ja kvasim US05 pri teplote 19 stupnov, na konci kvasenia zvysim na zhruba 22. Po takomto kvaseni nieje rozdiel velmi poznat, ale po 2 tyzdnovom odlezani sa ukaze krasna aroma a chut chmelov.

Nenapisal si, ako chmelis. Ked napriklad davas vsetok chmel do zaciatku, sice usetris, ale pivo bude take, ako popisujes. Skusal si aj studene chmelenie?

Odporucam pozriet si tie Jimranove recepty, lebo podla nich som uvaril skvele piva a zozali uspech aj na svadbe. Tiez by si mohol napisat cely postup, akym varis, ci tam nemas nahodou nejaku ocividnu chybu, ktoru sa ti podarilo prehliadnut...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 12:53:21 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 257
Bydliště: Ohrobec
Musíš při vaření víc přemýšlet nad tím co děláš, proč a co si od toho slibuješ.
Ostatně to platí dost obecně pro každou činnost včetně psaní dotazů na fóru. Stěžuješ si na hořkost a nenapíšeš přesný postup chmelení. Co bychom ti asi tak mohli poradit?
Můžu ti poradit, že nejprve je dobré vyzkoušet co nejpřesněji nějaký osvědčený recept. Pokud se daří, tak ho zkusit trochu modifikovat (přemýšlet na tím proč to dělám) a až poté je vhodné a zábavné vymýšlet vlastní recepty a postupy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 13:50:37 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
Pánové díky za takové rady, ale jak jsem psal, vařím několik let. Mám za sebou více než 100 várek, nejsem začátečník, dokonce mám i úspěchy ze soutěží. Postupy znám velmi dobře a dodržuji je, jen mi ty piva nevychází jak bych si představoval. Co se týká chmelení, začínám v 60 nebo 30 min chmelovaru jak kdy, ale největší dávky dávám až v posledních 15minutách. Vždyť jsem psal, že vařím svrchně kvašená, tedy ejly, IPY a tak jsem si myslel, že každému bude +- schéma chmelení jasné. Dry hop dělám 2-4g/l jak kdy, po dobu max 3 dní.
Můj hlavní problém je jak jsem psal, že v pivech postrádám sladovost a chmelová hořkost je cítit na patře oproti jiným pivům, kde se mi zdá uhlazenější a příjemnější. Ptal jsem se hlavně proto, jestli už se s tím také někdo setkal a podařilo se mu to nějak vyřešit.
Osobně tedy mám i tip čím by to mohlo být, ale schválně ho zde nezmiňuji, abych neovlivnil případné odpovídající.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 15:31:09 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 257
Bydliště: Ohrobec
Tak sem dej rozbor vody, případně jak ji upravuješ.
Pokud děláš vše správně a ze správných surovin, je dost pravděpodobné, že může být problém tam.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 16:13:44 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
To je ono! Jediná věc která mě napadla, ale nevěděl jsem, jestli by to mohlo mít tak zásadní vliv.
Rozbor nemám, jedná se o městskou vodu. Vodárny uvádí toto https://ibb.co/vhr1BnF
Abych pravdu řekl, nikdy jsem se o problematiku vody nezajímal, bral jsem to tak, že pivo prostě ponese otisk svého vzniku. Ale když teď mám takové problémy a ukáže se, že je to způsobeno tou vodou, budu s tím muset začít něco dělat. Každopádně hned dnes si objednám kanystry a na příští vaření si dovezu kvalitní studniční vodu. Nechtěl jsem tento krok udělat, dokud mi to někdo nepotvrdí ;) Vařím v bytě a každý krám navíc znamená problém, už tak mám jednu místnost z poloviny zaházenou krámy k vaření. Další možnost by byla osmóza, ale to až jak dopadne pokus se studniční vodou.
Díky za potvrzení mého tipu ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2020 17:05:04 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 257
Bydliště: Ohrobec
Já si taky myslím, že charakter pivovaru by měla spoluvytvářet voda, proto nejsem příliš velký zastánce úpravy vody pomocí chemikálií. Proto vařím piva, která je z mé vody možné rozumně uvařit a u některých stylů vím, že to nebude ideální. Ale bude to moje.

Ten rozbor co jsi poslal ti nestačí. Zajímej se hlavně o sírany a chloridy. Napiš nebo zavolej do vodáren, hodnoty určitě mají a řeknou ti je. Nemá smysl abych tady psal přednášku jaké hodnoty nebo poměr hodnot se mohou jak projevit a co se s tím dá dělat. Nejsem na to ani dost velký odborník vzhledem k výše uvedenému. Pokud to nedokážeš najít sám na internetu, napiš na forum homebrewmap, tam je moderátorem Grádyš a jeho příspěvky občas připomínají spíš recepturu z chemické výroby než z pivovaru. Určitě poradí lépe.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: čtv 04. čer 2020 18:43:46 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
Tak dnes jsem vařil poprvé z měkké studniční vody. Podle rozboru má tvrdost 0,7 mmol/l oproti naší městské kohoutkové s 3,84 mmol/l
První věc, která mě překvapila, byly čisté hrnce na vyslazovací vodu, nemusel jsem z nich po použití umývat nános bílých usazenin.
Druhá věc, zvýšila se mi efektivita varny o 5%, nevím jestli to s tím může souviset, ale efektivitu mívám stabilně 75% a dnes najednou 80%
Jsem zvědav, jestli mě i pivo nějak překvapí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. črc 2020 11:08:46 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
Tak bohužel, žádná závratná změna se nekonala. Zdá se mi sice pivo jakoby jemnější, ale není v něm cítit sladovost. Když to přeženu, je to jen taková hořko sladká voda.
Recept zde:
http://www.mybrew.wz.cz/ReceiptLinks/FD ... 567C1.html

Už fakt nevím. Ptal jsem se i Petra Novotného, dal mi pár rad, doporučil snížit IBU, ale u mě to stejně nezabralo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chuťově nevýrazné pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. črc 2020 14:04:35 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Neviem, ako by som inac poradil...IBU mi pride OK, akurat by som riesil chmelovar 90 minut, kedze pouzivas plzen. Kludne daj prvy chmel hned na zaciatok varu. Ten prvy krok chmelovaru mi nieje jasny.

Ja ked robim jednokrokovu infuziu, sypem slad rovno do teploty, pri ktorej bude prebiehat rmutovanie. Ale pochybujem, ze to zmeni radikalne chut. A ano, robim to aj s plznom a mam velmi dobre vysledky.

Ked ti chyba sladova chut, skus pridat trosku viac karamelu (aj ked mi pride, ze ho tam mas dost), alebo zvys teplotu na 68 stupnov. Ked ti chyba chut a vona chmelu, zvys sypanie chmelu na druhe a tretie chmelenie. Druhe daj 20, tretie kludne aj 30. Pozor ale na IBU, lebo od zaciatku chladis pomalsie. Tu to tiez robim inak - na 80 stupnov sa dostanem asi za 10 minut a na 20 stupnoch som za dalsich 10-15.

S mojimi pivami som vecsinou dost spokojny. Pekne rozvinuta sladovost a aj charakter chmelu. Ked to chcem trosku suchsie, idem na 66-65 stupnov pri rmutovani. Kvasenie US-05 pri 20 stupnoch a DH je fajn. Mozno skusit inu vodu...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz