VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. zář 2018 3:57:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2012 10:17:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Dík, potřebuju toho jen pár set gramů, tak tu cenu zatím překousnu, až s tím budu pracovat ve větším, vyrazím do světa.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2012 15:37:54 
Offline

Registrován: pon 05. bře 2012 16:35:18
Příspěvky: 17
Bydliště: Čachotín (Vysočina)
Krmného ječmene mám doma nadbytek, takže gramy (kilo) není problém poskytnout. Potravinářský (sladovnický) nesladovaný ječmen též není problém, jenom zjistit, kdy vyjedou kombajny do polí :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2012 16:03:38 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
Kryšot píše:
Krmného ječmene mám doma nadbytek, takže gramy (kilo) není problém poskytnout. Potravinářský (sladovnický) nesladovaný ječmen též není problém, jenom zjistit, kdy vyjedou kombajny do polí :)


jaky je rozdil mezi krmnym a potravinarskym?

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2012 16:38:47 
Offline

Registrován: pon 05. bře 2012 16:35:18
Příspěvky: 17
Bydliště: Čachotín (Vysočina)
To by věděl nějaký rostlinolékař, to já nejsem :) Každopádně rozdíl je v kvalitě - tedy ve výsledné chuti a složení zrna. Slady z krmného ječmene by nebyly tak kvalitní jako slady ze sladovnických odrůd. Před pár lety se mi na brigádě málem podařilo namíchat krmný ječmen se sladovnickým. Na průser mohlo být zaděláno (sladovnický je několikanásobně dražší než normální) a hlavně zrna různých odrůd jsou na pohled rozdílná :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 31. črc 2012 22:59:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Koupil jsem lidskou krm v podobě krup, 28 Kč za kilo.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pát 23. lis 2012 21:16:03 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
nesladovanou pšenici využiju, to je jasné, ale dá se nějak využít i nesladovaný ječmen? mám ho cca 40 kg. poradíte někdo co s ním? případně rovnou nějaký receptík? pokud ne pošrotuji ho na jaře rybám i když ti se mají už tak dobře ze sladu co uvařím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: sob 24. lis 2012 10:37:28 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
urob si z neho slad napr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: sob 24. lis 2012 20:18:58 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
no bohužel to není sladovnický ječmen ale normální krmný, stejně jako pšenice, takže nevím jak by to dopadlo, podle návodu bych se do toho asi klidně pustil, když se dívám nic moc na tom není nejhorší je sušení . ale co výsledná kvalita? z nesladované pšeníce jsem už vařil tak se ptám zda bude výsledek minimálně stejný jako z pšenice ? to bych toho mohl mít za pár kaček fůru, bohužel v mé oblasti se sladovnický ječmen nepěstuje. jsem otevřený všem experimentům už jsem si i sám pražil podle návodu a výsledek supr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 04. črc 2018 11:26:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 33
Bydliště: Iglov
Oprasujem tuto staru temu, lebo som sa v ramci mojej pivovarnickej evolucie dostal k teme varenia zo suroveho obilia. Prestudoval som toto forum aj zahranicne fora, mam za sebou aj nejake pokusy s pouzitim klasickej hrubej muky s roznymi vysledkami. To co som zatial zistil je ze do cca 20% sypania to netreba nijak specialne riesit scukrenie prebieha v pohode v ramci klasickych rmutovacich schem, scedzovanie taktiez bez problemov. Pri pouziti 40% muky v sypani som narazil na velky problem so scedzovanim, scukrenie prebehlo celkom dobre, pouzil som ale metodu samostatnej kase s 30% sladu, ktoru som ale nevaril iba priviedol na teplotu 75 C. scedzovanie manifoldom bol vsak porod , no nakoniec som to z tazkou biedou nejako scedil. Teraz sa chystam varit uz nie s mukou ale s nasrotovanou nesladovanou psenicou. Chystam sa varit tak ze urobim samostatnu surogatovu kasu s 20% podielom diastatickeho sladu ktoru vystriem (cca 40 °C), scukrim (75 °C) a nasledne povarim. Budem varit Wit takze tej psenice bude 50% co bude asi trosku fuska, ale verim ze technologiu varenia postupne vyladim a ze scukrenie a hlavne scedzovanie nebude nocnou morou. Nasiel som jeden zaujimavy aj ked dost stary material o pouziti nesladovanej psenicnej muky v pivovarnictve.

USE OF UNMALTED WHEAT FLOUR IN BREWING
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... .tb01890.x

Su tam zaujimave informacie, napriklad mna velmi prekvapila informacia ze tlakove zaparovanie psenice este znizi jej vytaznost oproti tomu ked sa s nou nerobi nic, pomaha naopak predmocenie psenice alebo jej zelatinovanie.

Moja otazka do plena je, ake su vase skusenosti a ake metody pouzivate pri vareni s vysokymi podielmi nesladovaneho obilia ( >40% ).
Vdaka za vase prispevky.


Naposledy upravil sanc0 dne ned 08. črc 2018 8:57:37, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: ned 08. črc 2018 8:29:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 33
Bydliště: Iglov
Mam za sebou prve varenie s nesladovanou psenicou vo forme zrna. Sypanie bolo 1,5kg nesladovana psenica, 1,5kg psenicny diastaticky slad, 2kg plzensky slad. Kedze nesladovaneho bolo len 30% sypania, neunuval som sa varit surogatovu kasu, robil som viackrokovu infuziu s tym ze som predlzil casy.
beta glukan 43C, 30 min
protein 52C, 30 min
beta 63C, 90 min
alfa 72C, 20min
78C mash out
Scedzovanie prebiehalo absolutne bez problemov, pri pouzitej rmutivacej scheme by nebol problemom ani 50% podiel nesladovanej psenice. Vysladzovanie prebehlo tiez v poriadku (jodova skuska OK) jediny rozdiel bol v trochu nizsej vytaznosti, 11°P oproti bezne dosahovanym 12°P z 5kg sypania (pri infuzii). Buduce varenie skusim 50% psenice, to uz ale radsej pouzijem samostatnu surogatovu kasu.
To co som napisal v predoslom prispevku stale plati, rad si precitam vase skusenosti s varenim nesladovaneho obilia.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz